tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Bloot? Paniek!

BlootkindEen poosje geleden, in de Kinderboekenweek, had ik het over een merkwaardige situatie die ik aantrof op een school: http://tedvanlieshout.web-log.nl/tedvanlieshout/2007/10/oud_uit_de_tijd.html#comments (17 oktober). Kinderen reageerden hysterisch op teksten en beelden die te maken hadden met bloot en seks. Ik was daar wel enigszins onthutst door, omdat ik niet goed begreep waar het vandaan kwam en daarom ook niet wist wat ik ermee moest of wat ik eraan moest doen: Nu stond er gisteren een verhelderend artikel in NRC Handelsblad ("Sekskleuters", Renate van der Zee) waarin de situatie wordt geschetst aan de hand van voorbeelden en het woord dat de situatie omschrijft staat erbij: paniek.

Om de een of andere reden ervaren veel ouders van nu de ontwikkeling van de seksualiteit van kinderen als een vorm van afwijkend gedrag, en als de ene kleuter met een vinger in het onderbroekje zit van een andere kleuter, is dat ene kindje dader en het andere slachtoffer. Er zijn ouders die naar de politie gaan of naar de hulpverlening omdat er seksueel misbruik zou hebben plaatsgevonden, terwijl het gaat om normaal kindergedrag. – Mijn moeder had het er laatst al een keer over, schouderophalend: Kinderen spelen doktertje en dat deden ze vroeger ook. Niks aan de hand dus.

Maar ondertussen zit je met het probleem dat men steeds raarder doet over seksualiteit en dat straalt zozeer af op kinderen, dat die dus hysterisch doen.

Ik ben aan de ene kant wel blij dat het een bekend fenomeen is, want ik dacht toch in mijn achterhoofd dat het misschien door mxc3xadj kwam dat ze zo raar reageerden. Maar het is dus een oprukkend fenomeen. Aan de andere kant ben ik natuurlijk helemaal niet blij, omdat er geen enkel zicht op is dat deze situatie weer zal normaliseren, dus we stevenen gezamenlijk af op kinderlijke seksualiteit als een maatschappelijk trauma.

Written by Ted

28 oktober 2007 bij 07:44

Geplaatst in Geen categorie

13 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted.
  Dit bevestigt dus ook mijn reactie op jouw post van 17 oktober. Het is inderdaad al langer bekend en ik ben al vaker artikels tegengekomen over kinderen die als misbruikers gebrandmerkt werden omdat ze nieuwsgierig waren. Als ik lees dat kinderen die doktertje spelen te maken krijgen met politie en psychologen, dan stel ik me de vraag wat voor volwassene zo’n kind later moet worden.

  Aan de andere kant heb je ook nog het fenomeen dat de biologische puberteit vandaag de dag vroeger begint dan circa twintig jaar geleden. De oorzaak hiervan wordt nog onderzocht, maar het feit is dat kinderen bijgevolg ook vroeger met hun seksualiteit geconfronteerd worden. Vorige week nog las ik een artikel over een school in de VS waar men condooms uitdeelt aan elfjarigen. De schooldirectie had gewoon geen keus omdat een groot deel van de kinderen al seksueel actief is, maar nog niet op de hoogte van het gevaar van SOA’s.

  In een interview uit 2006 naar aanleiding van mijn boek Jaspers vlinders (http://www.johanvandevelde.be/recens-jasper-magneet.php) pleitte ik in dat opzicht ook al voor een verregaande seksuele opvoeding op school die niet alleen de technische kant van de zaak belicht. Volgens mij is het opleiden van onze kinderen tot seksueel gezonde volwassenen de enige manier om deze sekspaniektrend tegen te houden.

  Kinderen zijn nu eenmaal mensen met seksuele gevoelens. We mogen onze ogen daar niet voor sluiten en we mogen dit zeker niet proberen te onderdrukken. Anders lopen we het risico op een hele generatie gefrustreerde volwassenen en komen we in een vicieuze cirkel terecht.

  Johan

  28 oktober 2007 at 10:13

 2. Ted, kun je de gewoonheid van bloot gewoon overal gaan promoten, er bij optredens gewoon aandacht aan besteden, er misschien een mooi boek over maken.

  Verder nog een vraag. Ik las zojuist een prachtig gedicht van je over een jongen van 8 waarvan de vader is overleden. Is dit autobiografisch?

  simone

  28 oktober 2007 at 18:01

 3. Zo maar een gedachte. Zou het de veramerikanisering kunnen zijn?

  Inge

  28 oktober 2007 at 22:01

 4. Het spijt me, maar ik weet niet hoe ik moet reageren, dus ik laat het even zo.

  Ted

  29 oktober 2007 at 08:42

 5. In het klasje waar ik lesgeef had ik laatst je boek ‘Mijn botjes zijn bekleed met deftig vel’ bij. (Ik had xc3xa9xc3xa9n van je prenten gebruikt als voorbeeld van een collage.) Toen de kinderen de omslag van het boek te zien kregen (het blote ventje in bad) hoorde ik ook enkele verwonderde en geschokte ieh’s en oeh’s. En ook al is er (overduidelijk :-)) een kereltje afgebeeld, het waren vooral enkele jongens die met grote ogen naar het prentje keken. Misschien is het gewoon de leeftijd hoor, en verandert het wel als ze wat ouder worden, maar ik merk ook dat kinderen vrij snel gechoqueerd zijn over een beetje naakt. En geweld als vanzelfsprekend beschouwen. (De keren dat ik al heb moeten ingrijpen als er geschopt of geduwd of geslaan werd… en dat de kinderen daar niet veel op zeggen of er xc3xbcberhaupt vreemd van opkijken…)

  It’s a mií up world.

  babs

  30 oktober 2007 at 02:10

 6. In “mijn klas” was het ook vooral “Mijn botjes zijn bekleed met deftig vel” dat heftige reacties opriep bij kinderen.

  Ted

  30 oktober 2007 at 08:10

 7. Nochtans, de titel van het boek spreekt voor zich: het is dxc3xa9ftig vel.

  Dus je mag het gerust laten zien, je nergens voor schamen, en zelfs aandoen op sjieke feestjes.

  (Bij wijze van spreken, ik bedoel dus wel met wat warms erover aan. Ik zou niet willen dat iedereen m’n raad zou opvolgen tijdens de feestdagen en de dag achteraf met een snotvalling zit :-).)

  babs

  30 oktober 2007 at 10:27

 8. Is “mijn botjes zijn bekleed met deftig vel” nog te koop?

  simone

  1 november 2007 at 00:00

 9. Nee, helaas.

  Ted

  1 november 2007 at 00:06

 10. Het is toch wel raar ? Er wordt in de Tweede Kamer gesproken over de seksualisering van de maatschappij. Overal is bloot te zien, maar kinderen in een klas reageren geschokt. Of blijft het toch altijd nog genant om te praten over naaktheid en er naar te kijken in een groep ?

  Martin

  7 november 2007 at 11:36

 11. Ouders en andere volwassenen reageren overdreven en daardoor krijgen kinderen het idee dat het om iets vreselijks gaat; ik denk dat dxc3¡t het is.

  Ted

  7 november 2007 at 12:11

 12. Taboes, culturele of godsdienstige achtergronden, gebrek aan dialogen, gebrek aan open durven praten en benoemend met kinderen praten, taal goed op inhoudelijke betekenissen breder aan leren en doceren. Wat is opvoeden van jongs af aan , binnen gezinnen. Tja wat zien mensen als opvoeding en waar komt opeens verlustigen en verkeerd interpreteren van voeding en betekenissen in en op inhoud van taal als opvoeding als kink in de kabel.
  Ik werd al in de hoek gezet door het woord lichaamstaal, dat zou seks zijn, volgens het hoofd van een school. Ik vroeg hem nog waar zit je verstand hoofd,hou je hoofd er eens bij.
  Een moeder had geklaagd, een dichteres en ik dacht toen ik vernederende reprimandes zijn, nu is het wel genoeg, geestelijk geld kun je maar een keer goed besteden , niet als je als leerkracht gewoon aan taal en opvoeding doet .
  Het verkeerd in tal van teksten verkeerd interpreteren van wege hokjes geest denken, ligt vanwege taboes van mensen al eeuwen op te lage niveau xe2x80x98s .
  Te zot voor woorden op een te laag niveau en als je er iets van zegt krijg je een koude douche en wordt je het werken bekakt van wie denk je dat jij bent ,reactie van mijn schoolhoofd, onmogelijk gemaakt. Nou dan denk ik, genoeg is genoeg, babyxe2x80x99s komen niet met de ooievaar of uit de bloemkool wat een schaamrood leggen mensen op kaken bij gewone dingen , ze maken leven nodeloos in gewikkeld in het onder ook gewoon verstandig boven meester zijn.
  Opvoeden , voor ouder zijn is ook geen diploma maar veel ouders spelen wel de baas in scholen zonder thuis grenzen in opvoeding en aan hun oversekste gedachten te leggen. Nou dan zeg ik ook roept u maar. Leven kent meer beroepen, wat een vreemde tabboes blijven mensen bij liefde toch steeds krampachtig maar vast houden en voor waarden en normen houden. Ze blijven zo denkend in hun eigen nor zitten .Nou prima, ieder huisjes zijn kruisje is het niet veel mensen gedragen zich nog vromer dan de paus. terwijl die nog zegt, gelukkig maken mensen fouten valt er in leven nog iets te verbeteren. pfff kinderen doen niet moeilijk, het zijn de volwassen mensen ze wassen tot er geen kleur meer over is hun was, leven is , is jezelf zijn is het niet nou ieder zijn opvoeding maar met gewoon opvoeden zou niets mis moeten zijn. Het geeft te denken.

  annemieke steenbergen

  14 december 2007 at 15:44

 13. als ik de reacties hier zo lees, dan krijg ik de indruk dat sommige ouders vergeten zijn wat ZIJ als kind allemaal gedaan hebben.
  ik weet nog goed dat, in het jaar 1976, dan wass het hxc3xa9xc3xa9l lang vrij warm, om niet te zeggen heet.
  je kon bij wijze van spreken nergens komen waar er kinderen waren of die waren bloot.
  ok, toen was het misschien wat te losbandig, maar NU? nu is het precies terug de tijd van bloot is slecht.
  ik moet toegeven, ikzelf heb nooit een degelijke voorlichting gehad, heb het allemaal geleerd uit de ‘encyclopedie voor seksuele voorlichting’ maar na het lezen is die reeks spoorloos verdwenen. ik weet ook niet waar die gebleven is. wij speelden ook doktertje, maar dat was wel zo;
  ->steek je tong eens uit,
  ->eens aan de pols voelen (was ook het enige lichamelijk contakt dat we hadden toen)
  ->van ver deden we of we met een stethoscoop de longen beluisterden, (afstand was minstens 50 cm)
  ->van diezelfd afstand werd er gedaan alsof de ogen onderzocht werden.
  bloot zijn, mocht niet. zelfs niet in bad. daar moesten we een onderbroekje aanhouden. pas als je uit bad was, en een handdoek omhad, dan mocht het kletsnatte broekje uit, en snel afdrogen, zonder de handdoek open te doen, een nieuw broekje aan en klaar.
  op de wc mocht het onderbroekje de knieen niet voorbijsteken.
  en dat was het.

  ikke

  20 april 2011 at 23:36


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: