tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Kinderboeken dxc3xbaxc3xbar!

HvmkrantHou van mij kreeg een uiterst lovende bespreking van Jaap Friso in het NCRV ochtendradioprogramma Snotime (http://snotime.ncrv.nl/). Toch waarschuwde Jaap – die een boekenlog bijhoudt op Jaap Leest: http://jaapleest.blogspot.com/ – de luisteraars: ‘Het is een duur boek.’

Dat is het helemaal niet; het boek is prentenboekengroot, weegt evenveel als een baksteen, is 272 paginaxe2x80x99s dik, helemaal in kleur, is gebonden, heeft kapitaalbandjes en een leeslint en kost slechts 30 euro. Was het als boek voor volwassenen op de markt gebracht, dan had het waarschijnlijk 60 euro gekost.

Waarom noemt een doorgewinterde kinderboekenlezer als Jaap Friso het boek dan dxc3xbaxc3xbar? Iedereen snapt dat het produceren van een gexc3xafllustreerd kinderboek in kleur met een harde kaft veel duurder is dan een ongexc3xafllustreerd gelijmde paperback voor volwassenen. En txc3xb3ch betaalt men voor het laatste grif 20 euro en laat men het kinderboek liggen als dat duurder is dan 15 euro. Boeken worden gekocht door volwassenen en die hebben in het algemeen (natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel) meer geld over voor een boek voor zichzelf of voor andere volwassenen dan voor kinderen. Maar waarom? Denken volwassenen dat kinderen, zoals bij kleren, uit hun boeken groeien? Denken ze dat een kinderhand gauw gevuld is (met iets goedkoops?); dat kinderen prijzige boeken niet op waarde weten te schatten?

Op het plaatje: Hou van mij in NRC Handelsblad en Trouw. Nog geen recensies, maar het boek is gelukkig al wel gesignaleerd!

Advertenties

Written by Ted

21 september 2009 bij 20:35

Geplaatst in Geen categorie

23 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het boek is inderdaad niet txc3xa9 duur. Het is prachtig, verzorgd uitgegeven (hopelijk wordt ‘Hou van mij’ dan ook genomineerd voor Het Best Verzorgde Boek). In kleur, gebonden – nou ja, je zegt het zelf ook al in je stuk.

  Het is trouwens zo, dat kinderboeken ook veel cadeau worden gedaan. Negen van de tien kinderboeken die ik verkoop, moeten ingepakt worden. Kinderen geven elkaar een boek cadeau of ouders en grootouders geven hun (klein)kinderen een boek. Een kinderboek van rond de tien euro is nu eenmaal een gangbaar verjaardagscadeau. Dat pas kennelijk binnen het budget.

  ‘Hou van mij’ wordt bij ons alleen door volwassenen gekocht (veelal voor zichzelf). Zij hebben, zoals je al zegt, meer geld over voor boeken voor zichzelf. Zij zullen niet snel zeggen: ‘God (Ted), wat is dit boek dxc3xbaxc3xbar!’

  Bart

  22 september 2009 at 09:17

 2. ’t Zal een afwijking zijn: bij ons in huis wordt vxc3xa9xc3xa9l meer geld gespendeerd aan kinderboeken dan aan boeken voor volwassenen. En ik ben heus niet de enige die ze leest. Bij kinderboeken ga ik resoluut voor kwaliteit en harde kaft, bij volwassenenboeken veel minder.
  Ik heb ‘Hou van mij’ trouwens ook al: schitterend en helemaal niet duur!

  Tine

  22 september 2009 at 09:50

 3. Die foto doet het heel goed. Valt lekker op in de kranten (en elders)!

  inge

  22 september 2009 at 10:49

 4. Gefeliciteerd met de aandacht voor je boek!

  Tja, wat is duur? Iets kopen voor je kind doe je meestal zo goedkoop mogelijk. Of het bij mij thuis net zo gaat als bij Tine, dat er meer uitgegeven wordt aan kinderboeken dan aan boeken van volwassenen, dat zou ik eens moeten narekenen…
  Wat ik wel weet is dat ik mijn kinderen zoveel mogelijk wil laten lezen en wil boeken wil laten bezitten. Ik was als kind een echte bibliotheeklezer en heb dus maar heel weinig kinderboeken zelf. Ja, later gekocht, als ik ze weer eens (in herdruk) tegenkwam.
  Daarnaast heeft “kinderboek” ook wel een stempel. Namelijk: niet interessant voor volwassenen. In sommige gevallen is dat zo, maar in heel veel gevallen ook beslist niet. Tonke Dragt en Roald Dahl zijn ook voor volwassenen fantastische boeken om te lezen. Daarnaast: hoe meer een mens in zijn kinderjaren leest, hoe groter de kans dat hij als volwassene ook zal lezen. Het aanschaffen van een kinderboek is dus een goede investering!

  Femke

  22 september 2009 at 11:16

 5. Overigens, Ted, hadden we het laatst over poxc3xabzie en dat je daar eens moet aankomen bij kinderen.
  De meeste kinderboeken die bij ons in de kast staan (mijn kinderen zijn 3 en anderhalf), zijn op rijm. Neem alleen al Nijntje. Oke, geen hoogstaande poxc3xabzie, maar ook bepaald geen hoogstaande literatuur. En ik heb me vast voorgenomen om vanaf nu poxc3xabzie met mijn kinderen te gaan lezen. Al was het alleen maar omdat mijn oudste van de week vroeg: ‘Wat is een gedicht?’ (naar aanleiding van de brochure van Plint die bij ons op tafel ligt.) Meteen maar een paar gedichten voorgelezen 🙂

  Femke

  22 september 2009 at 11:18

 6. Goed zo, Tine! 🙂

  Ted

  22 september 2009 at 11:45

 7. Sorry, maar even de kant van de lezer toelichten. Het boek is vast 30 euro waard maar het is wel een flink bedrag in een tijd dat je niet weet of je over een jaar je woonlasten nog wel kunt betalen, en je dus reserve wilt opbouwen. Ik koop nog wel boeken maar let heel erg op hoeveel geld ik uitgeef. Ik ging het zaterdag kopen maar schrok toch van het bedrag en heb voor een tientje mijn dochter zeker blijgemaakt met een deel uit “hoe overleef ik …. “.
  “Hou van mij” wil ik wel hebben maar dan vraag ik het voor mijn verjaardag. Het is geen bedrag dat je zo eventjes uitgeeft.

  mariska

  22 september 2009 at 11:59

 8. Het is toch een psychologische grens denk ik, voor 25 euro had ik hem wel gekocht. Raar, maar zo werkt het blijkbaar.

  mariska

  22 september 2009 at 12:08

 9. Oh maar je moet juist nu geld uitgeven Mariska om de economie een handje te helpen 😉
  Ik ga het kopen voor mij zelf, mijn man en mijn kinderen dat is dan 7,50 per persoon een koopje!
  En gedichtenbundels zijn ook nog eens boeken die je blijft lezen. En ideaal voorleesmateriaal.

  Milja Praagman

  22 september 2009 at 12:15

 10. Als je alle bundels afzonderlijk had gekocht was je zo’n 13 x 14 = 182 euro kwijt geweest, Mariska, om nog maar te zwijgen van het jarenlange lees- en kijkplezier dat je van HOU VAN MIJ hebt! 🙂

  Ted

  22 september 2009 at 12:53

 11. Voor mijn beurs is het ook nogal een bedrag, maar daarmee straks ook een heel mooi Sinterklaascadeau voor het hele gezin 😉

  Femke

  22 september 2009 at 14:39

 12. Het is inderdaad niet duur voor zo’n boek, maar 30 euro zelf is wel veel, dat zal hij bedoelen.
  Kinderen lezen vaak minder dan hun ouders, daarom is het ook logisch dat er minder geld aan kinderboeken uitgegeven wordt.
  Maar laten we het zo bekijken: het hoeft ook weer niet zo te zijn dat er minder aan boeken voor volwassenen uitgegeven hoeft te worden. Gelukkig lezen mijn kinderen aardig, maar er zijn ook massa’s en massa’s kinderen die nooit een boek lezen. Dan is het als ouder (die dan meestal een boek alleen als steun onder een wiebelende tafel gebruikt, of de boekenkast met telefoongidsen vult) ook niet meer ze geweldig om een boek voor je kind te kopen.

  Andrew

  22 september 2009 at 15:00

 13. Ik vind het helemaal niet duur! Integendeel, ik was zelfs enorm verbaasd over de prijs en had gedacht dat het minimaal 45 euro zou kosten.

  Volgens mij zeg ik ook dat ook wel maar ik zeg eventjes dat het ‘best duur’ is, in de zin van veel geld maar meteen er achteraan dat het ‘best meevalt als je ziet hoe veel er in staat’. Ik mocht er 1 weggeven en wilde dan weer aangeven hoe geweldig het was om het te mogen krijgen.

  Het valt nog niet mee, zo’n radiorubriekje, om in een paar minuten alles over te brengen zoals je het bedoelt.

  Jaap

  22 september 2009 at 16:59

 14. En wat een cover, wat een ongelooflijk mooie cover toch. Daar word je toch in xc3xa9xc3xa9n klap gelukkig van. Dat alleen al is het geld waard.

  Els

  22 september 2009 at 20:48

 15. Je vroeg je af waarom mensen minder geld uitgeven aan kinderboeken.
  Jarenlang kocht ik stapels kinderboeken, vooral aparte, kunstige met mooie tekeningen. Heerlijk. Maar ….
  Als je kinderen krijgt zit je over het algemeen opeens krap (duurder huis, minder inkomen, kinderopvang, luiers, aanschaf kleding & spullen & levensonderhoud) en als je boeken voor je kinderen koopt moet je er wel rekening mee houden dat dikke, mooie, dure boeken best wel eens verveling oproepen. Daar waar een mini boekje van 5 euro (monkey, muisje andersom) favoriet kan blijken en je het vanwege het plezier bij je kind wel zo’n 200 keer voor wilt lezen. Ander punt is hoe kinderen boeken soms behandelen. Wij hadden eens een kleuter op bezoek die in een onbewaakt moment een heel dik, duur sprookjesboek volgekrast heeft met zwarte stift. Zo grondig dat stukken niet meer te ontcijferen zijn. Mijn zoontje scheurt wel eens in zijn enthousiasme een bladzijde kapot, sleept een boek mee de tuin in of stoot een glas sinaasappelsap om over tafel. Liever over een goedkoop boek.

  mariska

  22 september 2009 at 22:06

 16. Cover? Wat is dat voor een woord? Ik begrijp het niet.

  gerb

  23 september 2009 at 01:05

 17. Dat ding dat om je boek heen zit, Gerb, heet een “cover”. Dat is Engels voor: omslag. Bij boeken voor volwassenen is het vaak een slappe kaft, bij kinderboeken een harde.

  Ted

  23 september 2009 at 05:35

 18. Hxc3xa9 Ted, Vanavond bij Kunststof. Leuk!

  inge

  23 september 2009 at 10:37

 19. Nog nooit het woord cover gezien? Hm… Hardcover heet niet voor niets hardcover!

  Andrew

  23 september 2009 at 13:05

 20. Vanochtend ‘Hou van mij’ opgehaald… en bleef er in bladeren en lezen en vanavond als toetje voorlezen!
  Mooooi!

  Milja Praagman

  26 september 2009 at 14:59

 21. Hoera! ik ben reuze blij met ” hou van mij” en had er ook 50 euro voor betaald. oh zo.

  Anne

  1 oktober 2009 at 23:32

 22. Kijk, als iedereen nou het voorbeeld van Anne volgt, ben ik zielsgelukkig! 🙂

  Ted

  2 oktober 2009 at 09:09

 23. Als iedereen min 1 het voorbeeld van Anne volgt, zodat er volgende zomer tenminste nog xc3xa9xc3xa9n exemplaar over is en dat ik dat dan kan kopen.

  Corien

  2 oktober 2009 at 13:17


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: