tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Meer over het Modelcontract Kinderboeken (2)

Modelcontract kb Hoe zie je nou of je het Modelcontract Kinderboeken hebt gekregen?

– Let op dat er Modelcontract op staat. Staat dat er niet op, bijvoorbeeld doordat de uitgeverij de eigen naam op die plaats heeft neergezet, dan is het nxc3xadxc3xa9t het Modelcontract! Zegt de uitgeverij dat het wel degelijk om het Modelcontract staat, dan kun je zien of dat klopt aan de hand van een passage in de Toelichting.

– Je herkent het Modelcontract verder aan een passage die aldus luidt: Dit Modelcontract is opgesteld door de Werkgroep Kinderboekenuitgevers (WKU) van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) enerzijds, en de Vereniging van Letterkundigen (VvL), afdeling van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV), anderzijds. (Klik op het plaatje om de hele inleiding leesbaar te maken.)
Deze passage vind je terug in de Toelichting, en dat is een beetje verneukeratief, omdat veel uitgeverijen je wel het Modelcontract sturen, maar niet de Toelichting. Vandaar dat die passage bij het reguliere Modelcontract pontificaal op de eerste pagina van het Modelcontract is gezet, compleet met de datum erbij zodat je kunt zien of je de meest recente versie voor je neus hebt. Bij het MK heeft men dat helaas verzuimd. Dat betekent dat je elke keer goed moet opletten of de uitgeverij je de bijbehorende Toelichting stuurt; doet hij dat niet, vraag er dan om. Die passage is namelijk je garantie dat het om het Modelcontract gaat als de term Modelcontract niet op de eerste pagina van het contract staat.xe2x80xa8Vervelend is dat wel, want met Toelichting erbij telt het contract 27 paginaxe2x80x99s en aangezien je er vaak drie ter ondertekening krijgt (schrijver xe2x80″ tekenaar xe2x80″ uitgever) zit je met een flink pak papier.

– Het woord Modelcontract en de genoemde passage in de Toelichting garanderen dat het om het MK gaat, maar het blijft van belang om een aangeboden contract altijd goed door te nemen!

(Wordt vervolgd)

Advertenties

Written by Ted

6 december 2010 bij 08:47

Geplaatst in Geen categorie

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Fijn Ted, dat je dit soort belangrijke details vermeldt. Gaat in mijn mapje: niet vergeten!

    Lorna Minkman

    6 december 2010 at 13:20


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: