tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Papiria geopend!

Papiria Vandaag gaat na drie jaar in het Letterkundig Museum in Den Haag het Kinderboekenmuseum weer open met een indrukwekkende, permanente tentoonstelling: Papiria. Losjes loopt als rode draad door de tentoonstelling dat inktvraat om zich heen grijpt, maar dat heeft niet per se geleid tot een verhaal dat je van A tot Z zou moeten volgen; je kunt je eigen gang gaan met een armband die je om krijgt en waarmee je op verschillende punten digitaal informatie op kunt halen, en daarmee kun je dan vervolgens weer nieuwe dingen doen. Dat klinkt ingewikkelder dan het ter plekke oogt, maar het xc3xads eigenlijk ook wel gecompliceerd, omdat nieuwe technieken zijn toegepast die het wel moeten dxc3xb3xc3xa9n, en als de techniek hapert, zorgt dat voor irritatie en frustratie, en ik weet niet of de rest van de tentoonstelling, waartoe een wand prachtige originele illustraties behoort, de teleurstelling dan op kan vangen.

Ik mocht vorige week al een kijkje komen nemen en was onder de indruk van de sfeer, de smaakvolle inrichting en het ontwerp. Het was nog niet allemaal klaar en er zullen ongetwijfeld kinderziektes zijn. Dat neemt niet weg dat het er allemaal prachtig uitziet en dat komt niet in het minst doordat verschillende schrijvers en illustratoren hebben meegewerkt. Komisch is een filmpje waarop Jacques Vriens angstig schreeuwt en prachtig is een decor van Sieb Posthuma, waarvan je hierbij een foto ziet. Daarop is goed te zien dat met witte, ronde wanden is gewerkt en met gekleurd licht, waardoor je je in een sprookjesachtige wereld waant. Ik weet niet of dat ook zo zal werken als er luidruchtige kinderen rondrennen, maar dat zal de tijd leren. Wie er vandaag niet bij kan zijn moet beslist binnenkort eens gaan kijken. Ik zou dan wel gaan als er niet net een klas rondrent, want voor volwassenen is het moeilijk om aan de knoppen te komen als er kinderen ongeduldig staan te wachten.

Zelf kan ik vandaag helaas niet bij de opening zijn, omdat tegelijkertijd in De krakeling in Amsterdam de derde illustratiewedstrijd voor kinderen van de Fiep Westendorp Foundation plaatsvindt. Ik mag jurylid zijn bij die geweldige wedstrijd, waarbij kinderen uit stadsdelen van Amsterdam live een illustratie moeten maken bij een voorgelezen verhaal. Een geweldige formule die eigenlijk landelijk zou moeten zijn, naar mijn mening, maar misschien gebeurt dat nog eens.

Advertenties

Written by Ted

7 december 2010 bij 23:00

Geplaatst in Geen categorie

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. De zichzelf militante bibliothecaris noemende Jeanine Deckers is een van de weinigen of misschien wel de enige die naar aanleiding van de opening van Papiria er op internet enige woorden aan heeft gewijd: http://tenaanval.wordpress.com/2010/12/08/ik-was-vanmiddag-in-papiria/

    Ted

    9 december 2010 at 07:19

  2. Jacco – Sjakoo – Ouwerkerk heeft een paar foto’s van Papiria op internet gezet: http://www.mobypicture.com/user/sjakoo/view/8186035

    Ted

    9 december 2010 at 07:22


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: