tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Boekenjaar 2010 (3)

Lezertje3

Maar waarxc3xb3m is de belangstelling voor Nederlandse en Vlaamse jeugdliteraire werken tanend en stijgt de belangstelling voor buitenlands repertoire? Natuurlijk is dat laatste mede een kwestie van marketing en promotie van het relatief nieuwe genre young adult, maar in brede zin kun je je afvragen: gaat de kwaliteit van het Nederlandse en Vlaamse repertoire omlaag of is er gewenning opgetreden? We zijn zo vertrouwd met uitstekende kinder- en jeugdboeken, dat er wellicht ook uit verveling naar het buitenland gekeken wordt. Maar het is tevens zo, denk ik, dat het kwalitatieve of kunstzinnige hoogtepunt van de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur alweer een aantal jaren achter ons ligt; we zijn in een dal beland, en zo hoort het ook, want kwaliteit kan niet doorstijgen tot in het oneindige. Bloei kan er alleen zijn als het klimaat stimulerend is. En dat is op dit moment niet zo. Vanuit de media zijn er hoegenaamd geen initiatieven om tot enige ontwikkeling of beschouwing te komen, kinderboekenschrijvers waren vroeger nog wel eens op de tv, maar nu allang niet meer, en ga zo maar door. Gisteren nog kondigde Karel Berkhout aan dat hij zijn recensiewerk gaat staken omdat hij dat in zijn vrije tijd moet doen, zoals zoveel kinderboeken besproken worden in het kader van liefhebberij of een bijbaan. 
Het wegvallen van prijzen en de toenemende aandacht voor buitenlands werk stimuleren de ontwikkeling van de Nederlandse en Vlaamse jeugdliteratuur niet en dat merk je eigenlijk meteen. Schrijvers kijken naar de omgeving waarin ze werken en als die niet stimulerend is, vinden ze zelden de aansporing om boven zichzelf uit te stijgen, al zijn er natuurlijk in elke periode grootse boeken van groots presterende individuele auteurs, zoals ook nu!
Vindt er dan helemaal geen stimulering plaats? Jawel, maar die is verkoopgericht. Dat maakt in auteurs andere krachten wakker dan de wil om iets moois te maken.

Advertenties

Written by Ted

30 december 2010 bij 07:10

Geplaatst in Geen categorie

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. HEAR HEAR!

    Selma Noort

    30 december 2010 at 12:03


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: