tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Boekenjaar 2010 (4)

Lezertje4 Gisteren in NRC Handelsblad een boeiend artikel waarin Karel Berkhout afscheid neemt. Op de website van de krant voegt hij er een lijst aan toe met de boeken die hij de afgelopen tien jaar het best vond. Die lijst staat hieronder, en hij illustreert wel enigszins de tendens die ik in de eerdere delen van dit serietje heb aangehaald: de belangstelling gaat in belangrijke mate uit naar het buitenland en over all specifiek naar proza xe2x80″ dat mag gerust, want het gaat om Karels persoonlijke smaak. Maar het is opvallend dat genres als poxc3xabzie en non-fictie (veelal van eigen bodem) volledig ontbreken. 

De tien beste van de afgelopen tien jaar (Nederlands)

Els Beerten: Allemaal willen we hemel (2008). Meerstemmige roman over collaboratie en verzet in een Vlaams dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog
Peter van Gestel: Winterijs (2001). In een winters Amsterdam vol schuldige straten raakt brutale en grappige jongen in de greep van de herinnering aan de deportatie van de joden.
Martha Heesen: Toen Faas niet thuis kwam (2003). Jongen vertelt indringend en ingetogen over de wanhoop na raadselachtige verdwijning van broertje
Guus Kuijer: Het boek van alle dingen (2004). Tale Kanaxc3xa4ns en visioenen in beklemmende geschiedenis over vader die zijn gezin terrroriseert met de bijbel.
Joke van Leeuwen: Toen mijn vader een struik werd (2010).  Eigenzinnige logica van de schrijfster valt wonderwel samen met het absurdisme van een wrede oorlog.
Benny Lindelauf: Negen Open Armen (2004). Drie Limburgse zusjes groeien tijdens de crisisjaren op in een magische streekroman vol kleine mythen en grote verhalen.
Koos Meinderts & Annette Fienieg: De vuurtoren (2007). Melancholiek prentenboek over generaties die gaan en komen als de getijden van de zee.
Peter Verhelst & Carll Cneut: Het geheim van de keel van de nachtegaal (2008). Poxc3xabtisch en schitterend gexc3xafllustreerde hervertelling van het sprookje over de Chinese nachtegaal.
Daan Remmerts de Vries: De Noordenwindheks (2004). Aan weerzijden van een gordijn in een ziekenhuis liggen twee kinderen; de een verzoent zich met het leven, de ander met de dood.
Floortje Zwigtman: Wolfsroedel (2002). In Roemeense jongensbende in de negentiende eeuw heerst een mythologische strijd tussen goed en kwaad

De tien beste van de afgelopen tien jaar (vertaald)

Anne-Laure Bondoux: De tranen van de moordenaar (2003). Jongen sluit vriendschap met moordenaar van zijn ouders in filosofisch verhaal over de grenzen van het kwaad.
Kevin Brooks: Lucas (2003) Fascinerende en ongrijpbare jongen van buiten schept uitzonderlijk veel liefde en haat in bekrompen dorp.
Mikael Engstrxc3xb6m: Tobbe (2004). Eigenzinnige jongen overleeft in grauwe en gevaarlijke buitenwijk van Stockholm door humor, vriendschap en avonturen rond een sloperij.
Timothxc3xa9e de Fombelle: Tobie Lolness (2007). Een boom is de hele wereld in een allegorische vertelling over de hevige strijd tussen goed en kwaad in een volk van mini-mensen.
John Green: Het grote misschien (2005). Op kostschool ontstaat driehoeksrelatie tussen nerd met voorliefde voor laatste woorden, een coole gast en een slim meisje dat ongrijpbaar is en blijft
Mark Haddon: Het wonderbaarlijk voorval met de hond in de nacht (2003). In origineel detectiveverhaal doet autistische jongen onderzoek naar de dood van een hond en ontdekt meer dan hem lief is.
Steven Herrick: De roep van de wolf (2009).  Epische roman in verzen over jongen en meisje die in binnenlanden van Australixc3xab vrede vinden met elkaar en zichzelf.
Meg Rosoff: Hoe ik nu leef (2004). Verwend meisje verhaalt met krachtige vertelstem over liefde en seks in tijden van oorlog en terreur
Andreas Steinhxc3xb6fel: Het midden van de wereld (2005). Broer en zus zoeken hun weg temidden van talloze uitzonderlijke personages in een villa, die lijkt op de Olympus.
Jenny Valentine: Op zoek naar Violet Park (2007). Tijdens hilarische zoektocht met urn van onbekende vrouw ontdekt jongen de geheimen van zijn eigen afkomst.

Advertenties

Written by Ted

31 december 2010 bij 07:03

Geplaatst in Geen categorie

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dankjewel Karel Berkhout. Eindigen met een lijstje. Genieten. Vraag: wat ga je doen als je straks weer zo’n weergaloos mooi kinderboek hebt gelezen?

  Lorna Minkman

  31 december 2010 at 11:24

 2. @Ted. Je bent het laatste boek: Op zoek naar Violet Park van Jenny Valentine vergeten. Ook al zo’n prachtig boek.

  Lorna Minkman

  31 december 2010 at 13:58

 3. Goed opgelet door jou, Lorna! Ik heb het verbeterd.

  Ted

  31 december 2010 at 15:57


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: