tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Inleven

Hemmerechts Vanmorgen hoorde ik Kristien Hemmerechts op de radio vertellen over een boek van haar. Het gaat over een vrouw die goed is in het beoordelen van literaire teksten. Kent u zoxe2x80x99n vrouw, vroeg de presentator. Ja, toch? zei Hemmerechts. Ik had sterk de indruk dat ze zichzelf bedoelde, maar ze zei dat ze zich inleeft in haar personages.

Ik moest meteen denken aan een vooroordeel dat misschien geen vooroordeel is: meisjes en vrouwen willen gerust over een mannelijke hoofdpersoon lezen, maar jongens en mannen niet graag over een vrouwelijke hoofdpersoon. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen: mensen met een piemel kunnen zich niet goed inleven in een ander of zijn daartoe in mindere mate bereid, en mensen met een miemel zijn daar beter in. Hoe zit dat dan bij schrijvers? Kun je stellen dat mannelijke schrijvers die zich inleven in een personage zich vooral inleven in een afdruk van zichzelf? Kiezen vrouwelijke auteurs vaker voor een hoofdpersonage dat ver weg staat van henzelf? Kiezen schrijfsters vaker voor een mannelijke hoofdpersoon dan mannelijke schrijvers voor een vrouwelijke hoofdpersoon? En is er dan significant verschil tussen schrijvers voor volwassenen en schrijvers voor de jeugd? Zou het wel eens onderzocht zijn?

 

Advertenties

Written by Ted

15 januari 2011 bij 09:56

Geplaatst in Geen categorie

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Interessante kwestie. Ik zit in de masterfase van de studie Nederlands, gespecialiseerd in moderne letterkunde. Wellicht een mooi onderwerp voor een masterscriptie!

  Loes

  18 januari 2011 at 14:23

 2. Soms verdenk ik auteurs wel eens van wensschrijven, zowel mannen als vrouwen maar of het een algemeenheid is?
  Eerder denk ik dat de schrijver zijn/haar eigenschappen stopt in een van de personages van de tweede rang. Daar zit opvallend vaak een symphatieke dan wel verstandig karakter tussen.

  bertie

  21 januari 2011 at 18:15


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: