tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Querido's Poxc3xabziespektakel 4: vorderingen

QP123web2 Judy vroeg op 16 januari: xe2x80x98Weet je al wanneer de uitslag bekend is?xe2x80x99

Aan de ene kant vind ik het wel grappig dat sommige inzenders denken of vinden dat Queridoxe2x80x99s Poxc3xabziespektakel een wedstrijd is, maar ik vind het ook lastig. Want het xc3xads geen wedstrijd. Misschien dat de procedure die we hanteren meer duidelijkheid kan geven.

De gedichten die we binnenkrijgen worden verzameld en die krijgen de vier redactieleden Belle Kuijken, Jacques Dohmen, Mirjam Bolt en ik in etappes toegestuurd. We hebben vervolgens een aantal vergaderingen waarin we elkaar vertellen wat we van de gedichten vinden; dat gaat in de regel op een simpele manier door middel van minnetjes, plusminnetjes, vraagtekentjes, plusjes en dubbele plusjes. Hoe meer minnetjes een gedicht scoort, hoe kanslozer het verder is. Pas als een gedicht tenminste xc3xa9xc3xa9n plusje scoort, doet het serieus mee. Maar dat is geen wet van Meden en Perzen. 

Ik noteer alle plusjes en minnetjes en als alle gedichten zijn bekeken xe2x80″ dat is nog niet het geval, want we moeten de laatste ronde gedichten nog bespreken xe2x80″ ga ik zitten puzzelen op de mogelijke combinaties. Het kan dan heel goed gebeuren dat een gedicht dat van zichzelf afviel vanwege te weinig plusjes txc3xb3ch geselecteerd wordt omdat het heel erg goed past bij een al meteen geselecteerd gedicht. Omgekeerd is ook wel eens voorgekomen dat een gedicht dat we eigenlijk geselecteerd hadden af moest vallen omdat we er geen organische plaats voor vonden.

Dat is de reden waarom dichters vrij lang moeten wachten voor ze te horen krijgen hoeveel en welke gedichten dan worden opgenomen. Het is wel eens gebeurd dat we een dichter nee moesten verkopen en dat er uiteindelijk toch een gedicht van die dichter in het boek kwam, maar erger is natuurlijk als het omgekeerd gebeurt: dat een dichter te horen krijgt dat we een gedicht opnemen, en dat dat gedicht op de valreep afvalt. Daarom willen we eerst zeker zijn.

De inzenddatum is verstreken en ik kan wel de balans opmaken. Er is werk ingestuurd door 110 dichters en gezamenlijk stuurden ze ongeveer 500 gedichten in. Er is ruimte voor ongeveer 175 gedichten of ongeveer 70 dichters. Er mxc3xb3xc3xa9t dus het nodige afvallen.

Pas vanaf halverwege maart, op zijn vroegst, denk ik een beetje overzicht te hebben op hoe de selectie eruit gaat zien.

 

Advertenties

Written by Ted

25 januari 2011 bij 07:08

Geplaatst in Geen categorie

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dat is een mooie ‘oogst’, Ted. Het leeft dus erg onder de dichters! Het zijn ook fantastische bundels. Ik wens jullie veel wijsheid en puzzelplezier toe.

  Netty

  25 januari 2011 at 10:10

 2. Als ik goed reken, worden er gemiddeld per dichter vijf gedichten ingezonden. Kan ik dat veel vinden? Aangezien toch niet vijf gedichten per dichter zullen worden gepubliceerd in een gezamenlijke bundel, of zie ik dat niet goed?

  Ik geloof dat ik al eens de vraag had gesteld over een inzendlimiet; uit het antwoord concludeerde ik dat die er niet is. Waarom eigenlijk niet?

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  25 januari 2011 at 10:26

 3. Als iemand heel veel gedichten instuurt zijn we gexc3xafrriteerd en dat kan een negatieve invloed hebben op wat we ervan vinden. Van dichters verwacht je dat ze zuinig zijn met woorden en als een dichter zelf geen keuze kan maken uit zijn/haar woordenbrij, heeft dat natuurlijk toch wel invloed op hoe we denken. Het komt echter niet voor dat we ons zodanig laten leiden dat we een dichter die 30 gedichten instuurt om die reden afwijzen. Aan de andere kant: als een dichter maar xc3xa9xc3xa9n gedicht instuurt, krijgen we geen goede indruk van het talent en de mogelijkheden van die dichter. Soms kunnen we dan vertrouwen op eerder werk dat we van die dichter kennen, maar als het een nieuwe dichter is, dan hebben we aan xc3xa9xc3xa9n gedicht wel erg weinig om tot een goed oordeel te komen.
  Vijf gedichten is een mooi gemiddelde.

  Ted

  25 januari 2011 at 10:33

 4. Aha, xnapput.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  25 januari 2011 at 11:19

 5. Ik eigenlijk niet, met name dit: “als een dichter maar xc3xa9xc3xa9n gedicht instuurt, krijgen we geen goede indruk van het talent en de mogelijkheden van die dichter.”
  Het gaat voor de bundel toch (in eerste instantie) om de kwaliteit van het ingezonden gedicht, niet om wat de dichter in petto heeft?

  Inge

  25 januari 2011 at 15:39

 6. Als het een goed gedicht is plaatsen we het zeker, maar QP is ook bedoeld als stimulans en we stimuleren liever dichters die meer in hun mars hebben dan “eendagsvliegen” met xc3xa9xc3xa9n toevalstreffer.

  Ted

  25 januari 2011 at 15:55

 7. Ja, da’s eigenlijk wel erg logisch. Xnapputook!

  Inge

  25 januari 2011 at 16:36


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: