tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Gedichtendag 2011 (2)

Utr270111web Ik verkeek me flink op de trein vanuit Utrecht naar Amsterdam, waardoor ik midden in de nacht op het station stond te vernikkelen omdat ik aangewezen was op de nachttreinen en die komen maar eens in het uur. Enfin, ik ben vannacht goed thuisgekomen na Gedichtendag in Utrecht, waar ze met het Huis van de poxc3xabzie in het stadhuis hun best hadden gedaan om er een aardige manifestatie van te maken. Het verbaast me altijd een beetje als veel volk afkomt op gedichten, maar in Utrecht deden ze dat. Ik hoorde dat er 500 mensen waren, maar doordat alles zich afspeelde in relatief kleine ruimtes kon ik niet goed over- en inzicht krijgen. Ik moest zelf beginnen in een kamertje waar amper 20 mensen in konden en er stond nog een hele groep te dringen voor de deur, dus ik besloot om mijn voordracht van tien minuten twee keer achter elkaar te doen, want anders moest je mensen weg gaan sturen. Ik ben altijd enthousiast als ik merk dat er meer mensen naar me willen komen luisteren dan er stoelen zijn, dus ik vond het helemaal niet erg om twee keer achter elkaar op te treden. Het waren ook maar 7 gedichten per keer. Die moest ik voorlezen in een verduisterde kamer en de mensen kregen een blinddoek voor; ze hadden bedacht dat het spannend was om de mensen over te leveren aan hun andere zintuigen dan hun ogen: meisjes liepen op kousenvoeten langs het publiek met geurtjes en veertjes om de gedichten op die manier kracht bij te zetten. Ik had zelf een piepklein lampje aan een sleutelhanger gekregen, zodat ik nog net kon zien wat ik las.

Na een half uur wachten kon ik aan mijn tweede xe2x80″ of eigenlijk derde xe2x80″ voordracht beginnen. Die was in een kamer waar ongeveer dertig mensen in konden, maar tot mijn blijdschap dromden er ongeveer vijftig mensen naar binnen. Dat kon helemaal niet, maar ze lieten de deur open waardoor mensen buiten mee konden luisteren. Ik kon nu twintig minuten aan de gang op de normale manier, zal ik maar zeggen: je gaat staan en leest twintig minuten voor waar je zelf zin in hebt. Het voordeel daarvan is dat je zelf regisseur bent van je optreden.

Dat was ik niet tijdens de laatste sessie. Ruben van Gogh zat een soort raadsvergadering voor in de raadzaal waarbij negen dichters om zijn beurt gedichten moesten voorlezen, min of meer anticiperend op elkaar. Het ging al gauw over vrouwelijke geslachtsdelen en nare relaties en daar heb ik niet zo gek veel gedichten over geschreven, dus gaandeweg voelde ik me niet zo op mijn plaats, maar het voordeel was wel dat ik nu gedichten voorlas die ik bij een normaal optreden nooit kies. Het nadeel was dan weer dat je voortdurend het idee had dat je een andere dichter in de weg zat. Ik doe zulke wisselwerkingen wel vaker, maar dan met twee dichters, zodat je veel fijngevoeliger op elkaar kunt inspelen en met meer respect naar elkaars werk xe2x80″ en met meer humor. Nu kwam het regelmatig voor dat ik een gedicht uitzocht bij dichter A maar pas aan de beurt kwam als dichter B was geweest, waardoor het leek of je het gedicht van dichter B negeerde.
Het meest vertrouwde was het werk dat Jan Boerstoel voorlas, het grappigst was Stijn Vranken, niet per se door de gedichten die hij voorlas maar door de toon waarop hij de zaal benaderde, en het verrassendst was Piet Gerbrandy. Ik kende zijn werk niet, maar het zijn een soort bakerrijmen voor volwassenen: even ongrijpbaar, klankspelerig en met erotische ondertonen.

Alle vrijwilligers, veelal studenten (maar geen studenten Nederlands, hoorde ik!) liepen rond met een zwart t-shirt. Ik had het niet meteen in de gaten, maar plotseling zag ik het: op hun rug stond een huis met een tekstwolkje erbij met daarin een zinsnede uit een gedicht van mij met mijn naam eronder. Dat vond ik erg leuk. Ik wist wel dat ze die woorden wilde gebruiken, maar ik had niet gedacht voor achter op een t-shirt. Een vrijwilligster ging kijken of ze voor mij zo'n t-shirt kon vinden, en dat lukte haar. Maar ik had XXL nodig en dat hadden ze niet.

Advertenties

Written by Ted

28 januari 2011 bij 09:22

Geplaatst in Geen categorie

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. XXL voor iemand die zo’tenger’ is?

  mariska

  28 januari 2011 at 18:25

 2. Ik heb heeele breeede schouders.

  Ted

  28 januari 2011 at 18:55

 3. Ter hoogte van je navel?

  Stefan

  28 januari 2011 at 22:07

 4. Die is ook ongewoon breeed.

  Ted

  29 januari 2011 at 00:10

 5. Tegenwoordig mogen T-shirts weer strak zitten, Ted. Dat staat extra sexy, zeker als je van die mooie brede schouders hebt.

  Corien

  29 januari 2011 at 14:14


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: