tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Sesamstraat en de Mediawet (1)

Sesamstraat1Gisteren is de nieuwe Mediawet ingegaan. Het is een zoxe2x80x99n omvangrijk iets (76 A4-tjes) dat ik nog niet de puf heb gehad om hem te lezen, maar ik zal er toch aan moeten, hoewel ik me afvraag of ik de wet zal kunnen begrijpen en doorgronden. Uit mezelf zou ik hem nooit gaan zitten lezen, maar ik kreeg zaterdag een brief van de makers van het tv-programma Sesamstraat waarin staat: xe2x80x98De Mediawet is het afgelopen jaar op dat punt verscherpt. Het op een andere manier uitbrengen van werk dat in eerste instantie voor televisie is gemaakt, wordt beschouwd als nevenactiviteit van de betreffende omroep. Wij moeten daarvan melding maken bij het Commissariaat Voor De Media en zijn gebonden aan tal van regels met betrekking tot het exploiteren van dat werk. Het gevolg daarvan is dat het publiceren van het werk dat jullie voor Sesamstraat maakten in het vervolg door de NTR ter hand genomen zal worden.xe2x80x99

Ter verklaring deze punten:

– de NTR is de voortzetting van de NPS, Teleac en de RVU;

– met xe2x80x9cdat puntxe2x80x9d in de eerste zin wordt bedoeld het recht dat de NTR middels het contract heeft verworven op auteursrechtelijk beschermd werk. Om precies te zijn: de auteursrechten die de NTR van de auteur heeft xc3xb3vergenomen;

– nu geeft de NTR aan die rechten te willen gaan exploiteren. Voorheen werd dat niet gedaan. Ik vermoed xe2x80″ maar ik weet dat beslist niet zeker xe2x80″ dat de Wet de omroepen verbiedt om zich rechten toe te eigenen die vervolgens niet gexc3xabxploiteerd worden. Ik meen dat in vergelijkbare situaties de rechter heeft geoordeeld dat men auteurs niet in een wurggreep mag houden door ze rechten te ontnemen waar vervolgens niets mee gedaan wordt.

(Wordt vervolgd)

Advertenties

Written by Ted

30 januari 2011 bij 23:00

Geplaatst in Geen categorie

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ha, het betere spitwerk. Ik vertrouw je het wel toe, Ted, en zie belangstellend uit naar het vervolg.

  Herman Verschuren

  31 januari 2011 at 16:54

 2. Ik ga die Mediawet echt niet zitten uitspitten, want het is gruwelijk leeswerk. De wet gaat onder meer over het ontslaan en aannemen van medewerkers van de publieke omroep – en dat hoef ik allemaal niet te weten – en er is geen overzichtelijke en inzichtelijke lijst waarin staat waar ik de informatie die ik nodig heb kan vinden. Ik probeer op zoektermen bij de relevante artikelen te komen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Dat komt mede doordat de brief van de NTR niet verwijst naar relevante artikelen.

  Ted

  31 januari 2011 at 17:15

 3. Ik heb onder meer gezocht op termen als “auteursrecht” e.d., maar dat levert eigenlijk alleen maar informatie op over programmagegevens die al of niet worden verstrekt aan derden. Ik heb ook gezocht op “exploitatie”, maar dat leverde niks op dat relevant is voor het onderhavige. Ik heb wel wat gevonden op “nevenactiviteiten”. Daarover gaat Artikel 2.132 en verder, en daarin staat dat omroepen toestemming nodig hebben van het Commissariaat. Er staat niets in over het zich al of niet toexc3xabigenen van auteursrechten van derden.

  Ted

  31 januari 2011 at 17:33

 4. Beste Ted,

  In onze bibliotheek (in Nuenen) willen we een gedicht dat een relatie heeft tot lezen op een poster zetten en ophangen in de hal van de bibliotheek. Ik stuitte daarbij op jouw gedicht “Boekje open” dat iedereen die ik het vraag mooi en toepasselijk vindt.
  Voordat ik dit laat vervaardigen wil ik eerst jouw toestemming vragen.
  Uiteraard zetten we dan jouw naam eronder (dus ook nog een beetje pr :-))
  Vind je dit okxc3xa9?

  Vriendelijke groet,

  Annette Stevens

  Annette Stevens

  31 januari 2011 at 19:49

 5. Maar volgens mij is er allang zoiets aan de hand… In de jaren ’90 waren er verschillende auteurs die verhaaltjes voor Sesamstraat uitgaven, dat werd ondekt door de grote bazen in Amerika, en vervolgens werden ze ontslagen.

  Andrew

  1 februari 2011 at 09:45

 6. Met alle respect, Andrew, wat je daarover zegt is zo vaag dat het een kwestie lijkt van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. In het verleden mocht je teksten gebruiken in je eigen boeken, zolang je geen relatie legde met Sesamstraat. Dat had niks te maken met de grote bazen in Amerika. Vanuit Amerika is wel eens ingegrepen, maar dan in gevallen waarbij figuren die voor Sesamstraat werden bedacht een eigen leven dreigden te gaan leiden.

  Ted

  1 februari 2011 at 10:07

 7. Ik wil best mijn ongelijk geven, maar ik heb een vrij nauwkeurig verhaal van iemand gehoord. Het ging daarbij gewoon om verhaaltjes van eigen bodem die in boekvorm werden gepubliceerd.

  Andrew

  1 februari 2011 at 16:55

 8. Het gaat niet om gelijk of ongelijk hebben. Vertel maar; ik ben heel benieuwd, Andrew. Je kunt het toch vertellen zonder de naam van die persoon of de titel van het boek te noemen?

  Ted

  1 februari 2011 at 17:00

 9. : schrijver A schreef verhalen voor Sesamstraat (eind jaren ’90). Van de verhalen die voor Sesamstraat geschreven waren en uitgezonden waren, werd een boek gemaakt. De schrijver had er al wel iets over gehoord dat dat zonder toestemming niet mocht, en xc3 ls er toestemming was, dan kreeg de schrijver maar een hxc3xa9xc3xa9l klein percentage. Goed. Een paar maanden later een kwam er een brief bij de redactie van de omroep aan uit Amerika, dat er was vernomen dat de wet was overtreden, waarna de schrijver ontslag kreeg.
  Dit hele verhaal kreeg ik van iemand anders ook te horen.

  Andrew

  2 februari 2011 at 18:39

 10. Dank voor je verhaal, Andrew. Interessant!

  Ted

  2 februari 2011 at 20:12


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: