tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Sesamstraat en de Mediawet (4)

Sesamstraat4 Zoxe2x80x99n constructie, waarbij Sesamstraat eigenaar wordt van het exploitatierecht, levert toch meteen een probleem op. Zo bood ik bij Sesamstraat een versje aan waarin ze veranderingen wilden zien. Ik herschreef het een aantal keren, net zo lang tot ze tevreden waren. Ik stond niet achter het eindresultaat, maar ja, ik moet ergens mijn boterham vandaan halen, dus ik ging akkoord met de versie zoals de redactie die wilde hebben. Maar voor mijn boek gebruikte ik de oorspronkelijke versie en won er toen een prijs mee. Wie is nou de rechthebbende? En waarop? In dat kader is de slotpassage in de brief van betekenis:

xe2x80x98De NTR zal dus in de toekomst altijd partij zijn in dergelijke producten. Dat is overigens ook een voordeel. Op deze manier krijgt het werk ook het keurmerk van de NTR of dat van Sesamstraat.xe2x80x99

Nou ja, als merknaam is Sesamstraat ijzersterk, maar als kwaliteitskeurmerk niet per se. Je kunt met evenveel recht stellen dat het de schrijvers zijn die Sesamstraat op dit punt status verlenen.

Maar daar kun je over discussixc3xabren. Wat kwalijker is, is dat zelfstandige schrijvers rechten uit handen worden genomen die passen bij een situatie waarbij iemand bij een bedrijf in vaste dienst is. Dan gaan bepaalde auteursrechten, over werk dat in dienstverband en in opdracht van de werkgever is gemaakt, over op die werkgever. De werknemer krijgt daar een vast salaris en onder andere sociale voorzieningen voor terug. Dat is hier niet aan de orde.

De vraag is en blijft of het netjes is dat de omroep het doet voorkomen of de Mediawet ervoor verantwoordelijk is dat schrijvers auteursrechten moeten inleveren. En mxc3¡g de omroep rechten claimen zonder overleg met degene van wie die rechten zijn? Gelukkig wordt daar door anderen op dit moment naar gekeken, waardoor dit serietje wel vervolgd zal worden, maar pas als er iets te melden valt.

Advertenties

Written by Ted

3 februari 2011 bij 06:47

Geplaatst in Geen categorie

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Beste Ted,

  Met belangstelling gelezen over Sesamstraat en de mediawet.
  Dankjouwel.
  Ik hoop van Harte dat Sesamstraat de constructie gaat aanpassen want het zou ontzettend jammer zijn dat goede schrijvers hierdoor geen teksten meer voor Sesamstraat kunnen schrijven.
  Ik schrijf kunnen, want volgens mij is dit absoluut geen kwestie van willen.
  Ze maken het je wel erg moeilijk denk ik.

  Ik begrijp niet dat, vakmensen, want ik verwacht toch dat die bij de omroep rond lopen, op deze manier met hun schrijvers om willen gaan. Een mediawet, mag er nooit voor zorgen dat je opeens rechten gaat claimen zonder overleg met de eigenaar van de rechten.

  Waarom lijken de rechten van auteurs (en ook kunstenaar en muzikanten) zolangzamerhand op zoete broodjes, die je gratis uit kunt delen?
  Aan leken leg ik wel eens uit, je kunt een bakker die heerlijk brood bakt toch niet verplichten zijn recept aan iedereen te geven?
  Hoe zou de bakker het vinden als mensen het brood uit zijn winkel pakken en gratis uit gaan delen aan de liefhebbers……
  …nee, met brood kan dat niet…

  Succes, ik hoop van Harte dat ze zich gaan beraden en dat er een goede oplossing volgt.

  linda

  3 februari 2011 at 09:47

 2. Helaas zijn er altijd schrijvers te vinden die eieren voor hun geld kiezen en werk leveren onder de beroerdste omstandigheden. Dat kun je ze aan de ene kant niet kwalijk nemen omdat ze nu eenmaal ook ergens van moeten eten, maar aan de andere kant maakt dat het onmogelijk om de condities te verbeteren.

  Ted

  3 februari 2011 at 09:58

 3. Het is ook lastig natuurlijk, maar het is erg goed om het hier over te (blijven) hebben.
  Daarom ben ik blij dat je ons hier op je weblog een beetje scherp blijft houden.
  Ik denk dat veel schrijvers- illustratoren wel weten dat ze hun werk in dit opzicht soms iets serieuzer moeten nemen.
  Soms moet je het gewoon weer even horen, dat je rechten in de gaten moet houden, om in de toekomst ook nog iets te kunnen verdienen en zicht te houden op je creaties.
  Ik ben dan geen tekstschrijver, maar hetzelfde geld voor illustratoren natuurlijk.
  Samen sta je sterker.

  linda

  3 februari 2011 at 10:21

 4. Samen sta je sterker, dat is waar, maar in de praktijk sta je zelden samen. Als, bijvoorbeeld, auteurs (schrijvers, tekenaars) merken dat ze tekortgedaan worden, accepteren ze dat morrelend en mopperend, en als andere schrijvers dan eveneens hun rechten niet krijgen, zien ze dxc3¡t als rechtvaardig. Op die manier worden misstanden rechtgetrokken.

  Ted

  3 februari 2011 at 14:11


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: