tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Leesgoed zonder Herman Verschuren (2)

Leesgoed Is alles in orde bij het kinder- en jeugdboekentijdschrift Leesgoed? Het laatste nummer van 2010 is pas nxc3xba verschenen. Hoofdredacteur Herman Verschuren heeft het schip verlaten en als ad interim hoofdredacteur is Karin Kustermans aangetreden. Die kennen we als redactielid van Leesgoed, maar misschien beter als recensent en als een van de initiatiefnemers van Vertel eens, het inmiddels welbekende weblog over kinderboeken. Hopelijk krijgt ze de kans om goed de bezem door Leesgoed te halen, want hoewel Herman Verschuren het blad netjes achterliet, is er wel wat te verbeteren. Kijk nou eens naar het laatste nummer van 2010. Dat het pas in 2011 verscheen is wel te begrijpen na zoxe2x80x99n wisseling van de wacht, maar kom op, jongens, dit ziet er toch niet uit? De vormgeving is iets om je voor te schamen, en de kleurstellingen, op en in het blad, lijken erop gericht om de kleuter in ons aan te spreken. De vormgevers hebben kennelijk gedacht: een kloddertje kleur hier en een kloddertje kleur daar en dan zijn we klaar. Ik schaam me dxc3xb3xc3xb3d elke keer als het blad in de bus valt en ik gris het gauw weg bij de voordeur, niet omdat ik nieuwsgierig ben naar de inhoud, maar omdat ik bang ben dat de buren zien wat voor goedkoop in elkaar geflanst blad ik in de bus krijg. Een foute kleurstelling, een flutkiekje uit iemands foto-album (sorry Herman!), een schaduwrandje om foto's en tekeningen heen om het op te leuken, een scheefgezet plaatje zodat het lijkt of het blad hip en snel is, en een uitgeknipt tekeningetje om te laten zien dat de redactie goed kan knippen. xe2x80″ Het lullige is dat ik nu niet op kan zeggen, want zoxe2x80x99n wisseling van de wacht kan niet zonder haperingen, en ik zou mezelf een zak vinden als ik nu zou afhaken. Maar de vraag lijkt me wel rexc3xabel xc3xb3f Leesgoed kans van overleven en slagen heeft. Het zal afhangen van of uitgever Biblion het blad serieus neemt of niet. Ik hoop dat we dat te zien krijgen in en vooral ook xc3¡xc3¡n het eerste nummer van dit jaar. Hopelijk komt dat niet pas in augustus, want ik wil wel gewoon zes nummers dit jaar! En komt het blad dan uit Nederland of uit Belgixc3xab? De redactie is kennelijk alvast verhuisd naar Belgixc3xab, te zien aan het redactieadres, want dat is nu redactie@skynet.be. Dat suggereert dat Leesgoed een Vlaams blad is geworden en volgens mij is dat niet zo.

Advertenties

Written by Ted

7 februari 2011 bij 06:14

Geplaatst in Geen categorie

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik denk niet dat Leesgoed nu Vlaams gaat worden, Ted. Vlaanderen heeft immers al dat ontzettend knappe blad ‘De Leeswelp 🙂 Maar ik ben blij dat er eindelijk beweging komt voor Leesgoed. Het moest! En ik heb er alle vertrouwen in. Dat er met de hoofdredacteur a.i. nu een streepje Vlaanderen in het tijdschrift zit, vind ik alleen maar mooi. De jeugdliteratuur is al zo’n klein wereldje, als we ons taalgebied ook nog eens in tweexc3xabn gaan delen, wordt het (is het maar al te vaak) navelstaren. Ik kijk uit naar de eerste Leesgoed van dit jaar. De jeugdliteratuur heeft het nodig.

  Jen de Groeve

  7 februari 2011 at 09:11

 2. Voor mij als jeugdbibliothecaris is het lezen van Leesgoed verplichte kost. De vormgeving van het blad vond ik al niet geweldig (wat dat betreft was ik al blij met het door de BoekieBoekieredactie gekaapte nummer), maar ik begrijp dat het er niet beter op geworden is. Jammer van die gemiste kans. Ik hoop dat het Karin en de andere redactieleden gaat lukken een nieuwe koers te varen.

  Henk Kosters

  7 februari 2011 at 15:58

 3. Vxc3xb3xc3xb3r de laatste restyling zag het blad er in ieder geval nog een beetje stijlvol uit. Maar de omschakeling naar het lila omslag (dat lila zie je op bijgaand plaatje minder kleurig dan het in werkelijkheid is) heeft het blad doen ogen als een soort buurtkrantje. Het verbaasde dan ook wel dat er na Herman Verschuren nog een andere hoofdredacteur kwam, want ik dacht dat ze het blad door deze afschuwelijke vormgeving over de rand wilden duwen. Maar als Biblion wxc3xa9l door wil gaan met het blad, dan begrijp je niet waarom ze die vormgevingsfout niet onmiddellijk herstellen. Ik blijf echt geen abonnee als het er zo beroerd uit blijft zien.

  Ted

  7 februari 2011 at 16:04

 4. Ted, Jij bent toch vormgever. Kun je ze niet even de goede kant op helpen?

  mariska

  7 februari 2011 at 21:51


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: