tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Nevenrechten (2)

Nevenrechten-2 Bij een uitgever is het verfilmen van je boek een nevenrecht. Het recht vloeit voort uit een eerder recht dat is gexc3xabxploiteerd, namelijk het recht om van jouw verhaal een boek te maken.

Als je een verhaal maakt voor film of televisie – een scenario – dan ga je daarmee niet naar een uitgeverij, maar naar een omroep of producent. Als die jouw auteursrecht wil exploiteren door het scenario te gebruiken voor een televisiespel, dan is er net als bij boeken een contract nodig. Je verkoopt bij een redelijk contract niet je hele hebben en houwen, maar het recht dat nodig is om je werk verfilmd uit te zenden.

Stel nu dat de omroep besluit om van de tv-film die van jouw scenario is gemaakt een boek te maken, dan is dxc3¡t een nevenrecht. De tv-rechten zijn bij een omroep/producent dus het eerste recht en bij een uitgeverij een nevenrecht; bij een uitgeverij zijn de boekrechten het hoofdrecht en bij een omroep een nevenrecht.

Ook bij omroepen en producenten kun je in principe onderhandelen over rechten en hoef je bij het contract niet akkoord te gaan met alle rechten, inclusief nevenrechten, die de omroep wil hebben. Dxc3¡xc3¡r zit het probleem bij de contracten waar ik het eerder over had in het serietje Sesamstraat en de Mediawet, In dit geval weigert de omroep te overleggen over de nevenrechten en dien je alle rechten ineens aan te bieden of het hele feest gaat niet door. Bij een contract hoort het (morele) recht dat je erover kunt onderhandelen. Een contract is immers een voorstel om tot een overeenkomst te komen. Maar in dit specifieke geval is onderhandelen niet mogelijk en de vraag is of dat eigenlijk wel mag. Ja, zegt de een, want je kunt het contract weigeren. Daar ben je dan mooi klaar mee als je het werk al hebt gedaan, want dan loop je dus ook het honorarium mis. Nee, zeggen anderen, want een contract hoort een onderhandelbare overeenkomst te zijn die door beide partijen uit vrije wil tot stand is gekomen, en daarvan is geen sprake als de condities door xc3xa9xc3xa9n van de partijen aan de andere zijn opgelegd.

(Slot)

Advertenties

Written by Ted

11 februari 2011 bij 04:18

Geplaatst in Geen categorie

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Goh, Ted, je kunt dit soort zaken zo heerlijk duidelijk opschrijven. Echt fijn. Eigenlijk zou ik jouw stukjes over rechten e.d. apart op moeten slaan, zodat ik het op kan zoeken als ik er zelf mee geconfronteerd word.

  Lorna Minkman

  11 februari 2011 at 11:24

 2. Dank weer voor de uiteenzetting. Er zijn dus rondom hoofd- en nevenrechten twee soorten contracten: een, die je gezamenlijk vormgeeft, en een die eenzijdig wordt opgesteld. Dat is 2-1 voor de exploitanten.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  11 februari 2011 at 13:13

 3. Het leven kun je ook zien als een markt en jullie zijn in dat spel de zwakkere partij.
  Uit deze ontwikkeling en de reacties in de Clavis zaak (schrijnend verhaal van Rudy Kersten http://bit.ly/icJsjJ ) valt op te maken dat er meer aanbod is dan vraag, ieder voor zich, en jullie zijn juridisch minder gehaaid.
  Jammer.

  mariska

  11 februari 2011 at 23:38

 4. Die meneer heeft in ieder geval juridische bijstand gezocht. Bravo! Maar de hele kwestie Clavis maakt pijnlijk duidelijk hoe sullig kinderboekenmakers met zich laten sollen. Op http://books2download.nl/blog/kun je twee stukken met talloze reacties lezen en met name die reacties maken in- en intriest over de zakelijke moed van kinderboekenmakers.

  Ted

  13 februari 2011 at 09:20

 5. Beste Ted,

  Ik sta op het punt aan een opdracht te beginnen voor een pretpark in NL. Ik moet erg goed nadenken over de nevenrechten en vroeg me af of jij misschien de weg weet naar een voorbeeld hiervan.
  Ik heb geen idee waar ik moet beginnen…
  Ik ben onlangs ook lid geworden van de VSenV en zal ook daar deze vraag neerleggen.

  Margriet

  25 februari 2011 at 22:50

 6. Bij de VSenV kunnen ze je beter informeren dan ik; het contract kun je downloaden van de site van de VSenV (vsenv.nl) en dan doornemen. Maar dan gata het dus om een contract voor boeken. Het is niet duidelijk uit je bericht of die nevenrechten zullen slaan op gebruik van teksten van jou die ze eerst in boekvorm willen uitbrengen en waarvan ze later nog een attractie willen maken, of zo. Als ze je gevraagd hebben om een attractie te bedenken, dan kan ik me voorstellen dat het gaat om een package deal, en dan heb je aan het Modelcontract niks. Willen ze een Eftelingboek maken, dan kun je zeggen dat je de afspraken graag op papier hebt en die kun je dan bestuderen.

  Ted

  26 februari 2011 at 08:15

 7. Hallo Ted,

  Dank voor je antwoord.
  Het gaat om een boek en evt. produkten of een show die naar aanleiding daarvan gemaakt zouden kunnen worden.
  Ik heb inmiddels contact opgenomen met de VSenV.

  Margriet

  2 maart 2011 at 11:01


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: