tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Sesamstraat en de Mediawet (5)

Sesamstraat5 Hoe zat het ook alweer? Schrijvers van Sesamstraat kregen een brief (zie ook de eerdere afleveringen van deze serie) waarin staat: xe2x80x98De Mediawet is het afgelopen jaar op dat punt verscherpt. Het op een andere manier uitbrengen van werk dat in eerste instantie voor televisie is gemaakt, wordt beschouwd als nevenactiviteit van de betreffende omroep. Wij moeten daarvan melding maken bij het Commissariaat Voor De Media en zijn gebonden aan tal van regels met betrekking tot het exploiteren van dat werk. Het gevolg daarvan is dat het publiceren van het werk dat jullie voor Sesamstraat maakten in het vervolg door de NTR ter hand genomen zal worden.xe2x80x99 Het gaat met name om die slotzin: Het gevolg daarvan is dat het publiceren van het werk dat jullie voor Sesamstraat maakten in het vervolg door de NTR ter hand genomen zal worden.

Dat suggereert dat de Mediawet dat voorschrijft  en ik heb gezegd dat ik graag wilde weten wxc3¡xc3¡r in de Mediawet dat staat. Gelukkig heb ik daar hulp bij gekregen van Lira (Literaire Rechten Auteurs). Ik heb onderstaand commentaar als privxc3xa9-persoon toegestuurd gekregen, maar ik heb toestemming gekregen om het bericht openbaar te maken. 

xe2x80x9cMet de wijziging van de Mediawet wordt naar onze mening xe2x80x98gewoonxe2x80x99 de invoering van de Mediawet 2008 bedoeld. Daarna zijn er nog wel wijzigingen geweest, maar daarin hebben wij niets relevants kunnen vinden. Met de wijziging van de Mediawet in 2008 zijn er nieuwe regels gekomen over nevenactiviteiten. Voorheen was er een onderscheid tussen hoofdtaken en neventaken, en dat is veranderd naar xe2x80x98de publieke mediaopdrachtxe2x80x99, xe2x80x98nevenactiviteitenxe2x80x99 en xe2x80x98verenigingsactiviteitenxe2x80x99 en tegelijkertijd is er een wijziging gekomen, inhoudende dat het Commissariaat nevenactiviteiten voortaan vooraf moet goedkeuren in plaats van achterafxe2x80xa6

(Wordt vervolgd)

Advertenties

Written by Ted

13 februari 2011 bij 23:00

Geplaatst in Geen categorie

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wederom bedankt voor het delen van de informatie, Ted. Ik zit na te denken over deze zin:

  Het op een andere manier uitbrengen van werk dat in eerste instantie voor televisie is gemaakt, wordt beschouwd als nevenactiviteit van de betreffende omroep.

  Wat kan dan de hoofdactiviteit van een omroep zijn als het geen werk betreft dat in eerste instantie voor televisie gemaakt is?

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  14 februari 2011 at 13:51

 2. O, wacht, pardon. Ik las niet goed. Tweede gedachte: logisch dat het op een andere manier werk uitbrengen dat in eerste instantie bedoeld is voor televisie, een nevenactiviteit van de omroep is.

  Alleen: waarom zou een omroep dat willen, en: hoe moeten we dat op een andere manier uitbrengen in concreto zien? Dat ga je ons vast nog vertellen.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  14 februari 2011 at 14:31

 3. Morgen het slot van “het onderzoek” van Lira en daarna zal ik nog wel vertellen wat xc3xadk denk dat er aan de hand is.

  Ted

  14 februari 2011 at 14:56


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: