tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Geachte beste

Nl vl Er is een Vlaamse omgangsvorm waar ik enigszins moeite mee heb. Ik krijg regelmatig post en mail van Vlamingen waar boven staat: "Beste" of "Geachte". Dus zonder naam erachter. Ik kan zoiets nog begrijpen als het een mail is aan meerdere mensen tegelijkertijd, maar ik snap dan al niet waarom daar dan niet kan staan: "Beste Meneer" of "Geachte Mevrouw". Maar het gebeurt ook als het bericht uitsluitend voor mij bedoeld is. De afzender weet dan dus drommels goed hoe ik heet en het zou heel weinig moeite kosten om de t, de e en de d in te tikken, maar de indruk wordt gewekt – zo ervaar ik dat in ieder geval – dat dat te veel moeite is of dat de afzender mijn naam vergeten is. Ik begrijp heus wel dat Vlamingen zelf beste/geachte zonder duiding helemaal niet onbeleefd vinden en ik probeer me er ook overheen te zetten als ik zoxe2x80x99n brief of mail krijg, maar zo ver gaan dat ik zelf antwoord met louter xe2x80x9cBestexe2x80x9d of xe2x80x9cGeachtexe2x80x9d, daartoe kan ik me niet zetten. 
De vraag is dan natuurlijk: vinden Vlamingen het juist onbeschoft als ze van Nederlanders een brief of mail krijgen waarin wxc3xa9l de naam van degene die je aanschrijft wordt genoemd? Zijn er andere omgangsvormen van Nederlanders waar Vlamingen de billen van samenknijpen?

Er is in Nederland de gewoonte geweest (volgens mij is die verdwenen) dat je in een brief meneer Jansen aansprak met "Geachte heer Jansen" en mevrouw Jansen met "Geachte Mevrouw". De reden daarvan was, zo begreep ik dat destijds van degene die het uitlegde, dat mevrouw Jansen gescheiden kon zijn en haar mans naam niet meer voerde.

Advertenties

Written by Ted

20 februari 2011 bij 08:00

Geplaatst in Geen categorie

9 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mijn ergernis: de (vooral Nederlandse) gewoonte om onder brieven en mails alleen initialen te zetten i.p.v. je voornaam. Krijg je zo’n mail van ene L.V.P. de Vries en je weet niet of je je antwoord aan mijnheer of mevrouw de Vries moet richten.

  Rudi

  20 februari 2011 at 11:04

 2. En als er dan Leen de Vries onder staat, weet je het dan wel? 🙂

  Ted

  20 februari 2011 at 11:21

 3. Volgens mij is de regel dat een man onder zijn brief niet ‘meneer’ voor ‘L.V.P. de Vries’ hoeft te typen, maar dat een vrouw wel ‘mevrouw’ ervoor moet zetten. In adreslijsten (personeelsbestanden, adreslijsten van de turnvereniging enz.) staat bij een vrouw ook altijd ‘mevrouw’ of ‘mw’, maar bij een man staat niets voor de initialen.

  Marlies Verhelst

  20 februari 2011 at 18:58

 4. Ik denk dat Vlamigen moeite hebben (als ze je niet persoonlijk kennen) om je meteen bij de voornaam te noemen. En ‘Meneer van Lieshout’ klinkt dan weer zo afstandelijk.

  Ik heb veel meer problemen met mensen die afsluiten met ‘mvg’. Ze willen de moeite doen om je te groeten, maar vinden het niet de moeite waard om dat voluit te schrijven.

  stefan

  20 februari 2011 at 19:04

 5. Op zoek naar alternatieven vond ik een officieel advies; zie: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1323/
  Dat lijkt naadloos aan te sluiten op het onbehaaglijke gevoel dat Ted bekruipt. Interessant is ook het advies over het voor mijn gevoel nog veel heftiger “amice” …

  klaas

  23 februari 2011 at 10:19

 6. Aha, da’s de Nederlandse Taalunie. Ik weet niet of de regels die ze daar hanteren in Vlaanderen gangbaar zijn. Ik heb het zelf ook anders geleerd dan daar staat. Ik schrijf nooit Geachte heer, maar altijd Geachte Heer. Behalve als de achternaam erbij staat, want dan verschuift de hoofdletter naar de achternaam: Geachte heer Bakels. Sinds de feministische golf schrijf ik trouwens altijd, zelfs als ik vermoed dat degene die ik aanspreek een heer is maar ik weet het niet zeker: Geachte Mevrouw, Mijnheer. Dat laatste – Mijnheer – schijnt dan weer niet te mogen van de Taalunie, dus ik zal voortaan schrijven: Geachte Mevrouw, geachte Meneer. Wel met hoofdletters, omdat – maar dat is misschien alleen maar een persoonlijke opvatting – de hoofdletter de naam van de aangesprokene vervangt.

  Ted

  23 februari 2011 at 10:43

 7. Voor mij is het nieuw dat Vlamingen alleen ‘Beste’ of ‘Geachte’ schrijven. Toch zou ik dat prefereren boven een aan mij gerichte brief waar steevast: Aan de Heer…( + mijn achternaam) boven staat. Alleen omdat ik soms zaken doe die men misschien niet van een vrouw zou verwachten. (?) Brieven en kalenders gericht aan de Heer verdwijnen meestal in de prullenbak. Soms heb ik wel heel even de neiging de brief of zelfs boekwerken terug te sturen naar de afzender met daarop: ‘Ik ben geen Heer’ maar dat doe ik nooit. Geachte Mevrouw, Meneer vind ik daarom heel correct.

  KarinC

  23 februari 2011 at 10:58

 8. Geen kwestie van opvatting of cultuur deze adressering, maar ik moest er wel aan denken.Toen ik nog als secretaresse werkte, kreeg ik een brief uit het buitenland in handen, bestemd voor een van mijn ‘bazen’, keurig geadresseerd als: Aan de Zeer Weledelgestrenge Hoer N. J. G. de Buntelaer… Foutje!

  Selma Noort

  23 februari 2011 at 19:11

 9. Wat had er dan moeten staan? Aan de Zeer Weledelgestrenge Meesteres N. J. G. de Buntelaer? 😉

  Ted

  23 februari 2011 at 20:12


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: