tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Veel illustratoren meldden zich aan!

HopmanPhilip Op 11 februari nodigde ik via dit weblog illustratoren die zichzelf geschikt achtten om mee te doen aan het vierde Queridoxe2x80x99s Poxc3xabziespektakel (QP) uit om zich te melden. Dat heb ik geweten. Vele tientallen reageerden, voornamelijk uit Nederland. Er meldden zich in nog geen twee weken zo veel tekenaars aan dat er inmiddels geen opdrachten meer te vergeven zijn, dus aanmelden is nu niet meer zo zinvol. – Fijn dat QP zo'n aantrekkingskracht heeft! En hartelijk bedankt aan alle tekenaars die hebben gereageerd!

Tussen de aanmeldingen zaten erg leuke illustratoren, waaronder tekenaars die in andere genres bezig zijn (strips, reclame, enz.). Omdat QP bestaat uit gedichten hebben we voor de illustraties daarvan tekenaars nodig die erbij aansluiten in stijl, beeldbenadering en poxc3xabtiek. Daardoor viel een aantal tekenaars weer af. Er vielen ook tekenaars af doordat ze allemaal min of meer in dezelfde stijl werken en daarvan heb ik er dan maar xc3xa9xc3xa9n of twee nodig; die stijl is heel erg typisch voor Nederland en het zijn vrijwel uitsluitend vrouwen die gebruikmaken van die stijl. Ze maken kinderlijk ogende tekeningen waarbij je de indruk krijgt dat de maakster in zichzelf is afgedaald om op zoek te gaan naar het kind dat daar huist. Dat levert meer dan eens prachtige tekeningen op – de poxc3xabtiek spat er vanaf – maar in de toepassing is die stijl ietwat beperkt. Zoxe2x80x99n illustrator kun je in veel gevallen niet om een tractor of helikopter vragen, want die gevoelige stijlopvatting laat het correct tekenen van een dergelijk voertuig niet toe. En als zoxe2x80x99n tekenaar zich er aan waagt, dan ziet een auto eruit als een kindertekening. Mooi, dat wel, maar daar heb je niks aan als je bijvoorbeeld een boek over voertuigen wilt laten illustreren, want dan wil je toch laten zien hoe zoxe2x80x99n ding in elkaar zit. Voor het illustreren van poxc3xabzie is dat natuurlijk niet nodig, maar als je te veel tekenaars hebt met ongeveer dezelfde benadering, dan is dat te eenzijdig.

Hoewel weinig Vlaamse illustratoren zich meldden, meen ik voldoende inzicht in de Vlaamse illustratorenmarkt te hebben om te zien dat deze stijl daar in veel mindere mate voorkomt. Er zijn andere voorbeelden in Vlaanderen, maar er is vermoedelijk ook ander kunstonderwijs. Ik heb al een aantal jaren de indruk dat de illustratieopleidingen in Vlaanderen momenteel wat serieuzer en praktijkgerichter zijn worden dan de illustratieopleidingen in Nederland. Zxc3xadjn er in Nederland eigenlijk wel illustratielessen op kunstacademies? Of gaat het vooral om afdelingen grafische vormgeving waarbij de studenten vrij worden gelaten, dan wel aangemoedigd worden om het vrije in zichzelf te zoeken om dat los te laten op toegepaste kunst? – Als ik het zo zeg klinkt het als kritiek, en dat is het ook wel, maar alleen in zijn algemeenheid. Er zijn volgens mij nu over de gehele linie misschien wat te veel illustratoren die prachtig poxc3xabtisch tekenen, en wat te weinig illustratoren die je kunt vragen om een goeie helikopter mxc3xa9t literaire allure.

Een en ander laat zien, vind ik, hoe volstrekt ondergewaardeerd een tekenaar als Philip Hopman in ons land is. Hij is een van de weinige tekenaars die je alles kunt laten tekenen, van een Toyota tot een tank en van een naaimachine tot aan een neutronenbom, en het ziet er nog virtuoos uit ook, en speels, en bruikbaar voor vrijwel elke toepassing! Een nieuwe Philip Hopman lijken de Nederlandse kunstacademies niet af te scheiden. Laten we daarom maar heel, heel zuinig zijn op de Hopman die we hebben. Of, als het om dieren en de natuur gaat, Angela de Vrede. Oxc3xb3k zoxe2x80x99n tekenaar waar men nogal eens achteloos aan voorbijgaat.

Wie zich nu zorgen maakt over de tekeningen in Querido's Poxc3xabziespektakel: dat komt helemaal goed! Mede door de tekenaars die zich via dit weblog hebben aangemeld. Hartelijk dank daarvoor!

Advertenties

Written by Ted

23 februari 2011 bij 22:48

Geplaatst in Geen categorie

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pfff, Ted, daar zet je me weer echt aan het denken. “een goeie helikopter mxc3xa9t literaire allure” Hoe zou die eruitzien? Wel leuk om zo aan het denken te worden gezet 🙂

  Netty

  24 februari 2011 at 13:36

 2. Yes! Bij het dossier van de KB over de watersnoodramp 1953 vond ik er een om hier voor te leggen: de omslag van “een helicopter daalde” door Rein van Looij. (Aleid van Rhijn was de auteur). cinq points/five points?

  klaas

  25 februari 2011 at 08:28

 3. Ik heb dat omslag proberen op te zoeken, Klaas. Het dossier in de KB heb ik wel gevonden, maar geen plaatje erbij. Het omslag vond ik wel elders, namelijk hier: http://www.boekmeter.nl/book/12752.

  Ted

  25 februari 2011 at 08:40

 4. O, wat een mooi omslag! Ik verbaas me steeds over hoe tijdsgebonden omslagen zijn. Dat je, zoals bij dit omslag, meteen kunt zien uit welke tijd het is.

  Netty

  25 februari 2011 at 10:19

 5. Heb het nu terugevonden – zie ook: http://www.kb.nl/dossiers/watersnood/watersnood.html.
  Een hele leuke vind ik ook de omslag van “het malle ding van bobbistiek” (Carl Hollander – Leonie Kooiker). Scoort die een 7 als goeie helicopter met literaire allure? zie http://www.kb.nl/galerie/kinderboek/039.html Quizvraag: welke tijd is dit?

  klaas

  25 februari 2011 at 14:31


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: