tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Karel Eykman 75 jaar

Karel eykman Vandaag wordt Karel Eykman 75 jaar. Voor de enkelingen die denken: moeten wij die kennen?: ja, die moeten wij kennen. Karel was samen met Aukje Holtrop de motor achter De Blauw Geruite Kiel in Vrij Nederland, de vermaarde jeugdrubriek die vooral in de tachtiger jaren een podium bood voor de ontwikkeling van nieuwe kinder- en jeugdliteratuur. Talloze dichters en schrijvers debuteerden erin (waaronder ikzelf) en volgens mij is het niet overdreven om te stellen dat de Kiel zorgde voor een klimaat waarin hoogtepunten als Kleine Sofie en Lange Wapper en de dierenverhalen van Toon Tellegen konden ontstaan.
Karel was ook lid van het Schrijverscollectief, bekend van kordate liedjes uit de Stratenmaker op Zeeshow en J.J. de Bom. Van de oorspronkelijke schrijvers die het programma Het Klokhuis startten in 1988 was hij de laatste der Mohikanen, nadat de anderen zich allemaal eerder hadden laten ontmoedigen. Pas vrij recent heeft ook hij teleurgesteld het programma moeten verlaten. Vorig jaar verraste Karel nog door een kindergedichtenscheurkalender te initixc3xabren. 

 

Advertenties

Written by Ted

1 maart 2011 bij 05:22

Geplaatst in Geen categorie

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik meen me te herinneren, dat op de afgelopen beurs (inkoopbeurs voor de boekhandel) een nieuwe titel van hem werd aangeboden.

  Inge

  1 maart 2011 at 10:04

 2. Ja, hij is niet met pensioen gegaan!

  Ted

  1 maart 2011 at 10:49

 3. Gelukkig maar.

  Inge

  1 maart 2011 at 16:11

 4. Verdrietig. Al het moois, goeds wordt weggedaan voor schreeuwerij. (prinsesje Petronella wel geweldig). Zou het mogelijk zijn een geweldige verzamel cd-box met tekstenboek of dvd met werk uit al die drie juweeltjes (ik ben nog van JJ de Bom en Stratemaker op Zee) uit te brengen?

  mariska

  1 maart 2011 at 21:17

 5. Zo zie je maar: prinsesje Petronella is niet van een van de schrijvers van het voormalige Schrijverscollectief, maar van een van de schrijvers die in hun plaats zijn gekomen.

  Ted

  1 maart 2011 at 21:35

 6. Dat dacht ik al. Ze doen ook niet alles slecht 🙂
  Alleen is het net als Vivaldi. Die kon een ding goed en dat bleef hij maar herhalen (gepikt v Maarten ’t Hart.)
  JJ de Bom N de Stratemaker op Zee hadden altijd een extra laag, die je iets leerde over jezelf of het leven.

  mariska

  1 maart 2011 at 22:08


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: