tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Auteurskorting komt niet terug

Jannerijkers Een aantal jaren geleden werden de kortingen afgeschaft die werknemers van uitgeverijen en boekhandels kregen als ze boeken bij het eigen bedrijf aanschaften. Ook dat schrijvers hun eigen boeken met 40% korting bij hun uitgeverij konden bemachtigen werd afgeschaft. Altijd en algemeen is aangenomen dat die korting door een fout werd afgeschaft en dat bij herziening van de wet de werknemers- en auteurskorting terug zou worden ingevoerd. Dat gaat ook gebeuren, maar de werknemerskorting komt wel terug en de auteurskorting niet. Daardoor ontstaat een hoogst merkwaardige situatie waarbij iedereen die aan de totstandkoming en verkoop van een boek meewerkt dat boek met 40% korting kan kopen, behalve de initiator en schrijver ervan. Het is volstrekt onduidelijk waarxc3xb3m specifiek de schrijver (waarmee ook de tekenaar en vertaler worden bedoeld) van deze regeling wordt uitgesloten. Ik vermoed of ben bang dat in de onderhandelingen tussen verschillende partijen is gegeven en genomen en dat de belangen van de auteurs ondergeschikt gemaakt zijn aan de belangen van de veel grotere groep werknemers. Dat wxc3xa9xc3xa9t ik niet, maar ik kan geen andere plausibele reden verzinnen waarom auteurs zijn achtergesteld. Het heet, volgens een artikel in het vakblad voor de boekenbranche Boekblad, dat "voor een wettelijke regeling van de auteurskorting de regering onvoldoende argumenten ziet". 

Ik heb Janne Rijkers (foto), coxc3xb6rdinator van de Vereniging van Letterkundigen (VvL) om een reactie gevraagd. Zij vertelde dat de argumentatie om de auteurskorting terug in te voeren volgens het Ministerie van OCenW niet sterk genoeg geweest zou zijn voor het Ministerie van Financixc3xabn, het departement dat kennelijk over kortingen gaat. Het zou een soort ruil geweest zijn; OCenW moest, zo wordt gezegd, van Financixc3xabn kiezen tussen de werknemerskorting en de auteurskorting en heeft toen voor de eerste gekozen.

Tja, omdat argumentatie voor deze rechtsongelijkheid volledig ontbreekt lijkt mij dat er sprake is van willekeur; men is er bij de overheid kennelijk vanuit gegaan dat auteurs een te kleine groep zijn om je druk over te maken. Volgens mij is dat een kwestie van door de overheid gelegaliseerde discriminatie, maar ik durf dat niet hardop te beweren.

Janne Rijkers: 'De modelcontracten moeten gewijzigd worden. Er kan niet in blijven dat auteurs met korting mogen kopen. En hoe wij moeten formuleren dat auteurs bij iedere tien eigen boeken die ze kopen er slechts zes afrekenen (zoals destijds door de staatssecretaris werd aangeraden als alternatief) dat is me een raadsel. Dat kan niet.' 

Advertenties

Written by Ted

15 maart 2011 bij 05:57

Geplaatst in Geen categorie

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pffff, daar gaan we weer. Zoals ook bij de betalingen van je schrijfwerk. Daar wordt ook iedereen die meewerkt aan het boek (illustrator, vormgever, drukker enz) meteen betaald en de schrijver vaak een jaar later pas 😦
  Nu weer een nieuwe achterstelling. Iedereen krijgt de korting behalve wij als auteurs. 😦
  Als het niet in het modelcontract kan (de 10-halen-6-betalenregeling) kan het gelukkig nog wel onderling afgesproken worden. Maar dan moet je er als auteur weer extra om gaan vragen.

  Netty

  15 maart 2011 at 09:09

 2. Die 6=10-constructie vond ik prima werken. Begrijp ik nou goed dat dat gedoogd wordt?

  Coen Peppelenbos

  15 maart 2011 at 09:27

 3. @Netty: voor illustratoren is het er ook niet zonniger op geworden: sinds illustratoren delen in de royalties – in plaats van dat zij een vaste vergoeding krijgen, zoals vroeger – moeten ook zij soms langer dan een jaar wachten op hun vergoeding.

  @Coen: of het een kwestie van ‘gedogen’ is, weet ik niet. Het staat elke uitgever vrij om een auteur zes boeken te verkopen en er dan vier cadeau te doen. Maar een uitgever die daar geen zin in heeft hoeft niet akkoord te gaan met een dergelijke regeling; een schrijver of tekenaar kan wel vragen om vier gratis exemplaren bij een bestelling van zes boeken, maar hij kan de uitgever niet dwingen. Voor de auteur heeft de wetgever niets gedaan. Om te voorkomen dat auteurs om boeken moeten smeken, zijn er heel wat auteurs die het aantal presentexemplaren bij verschijning van hun boek omhoog hebben geschroefd.

  Ted

  15 maart 2011 at 10:20

 4. Wanneer je aangeeft dat je de boeken koopt om te verkopen is er geen probleem.

  linda

  15 maart 2011 at 10:47

 5. Wat wellicht wel kan is je als auteur dus als boekhandel opstellen en boekhandelskorting van 40% bedingen.

  Janne Rijkers

  15 maart 2011 at 11:14

 6. @ linda en Janne: Dan word je dus verplicht ondernemer.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  15 maart 2011 at 14:45

 7. @Janne: ik dacht dat als je voor de boekhandelskorting in aanmerking wilt komen, je een behoorlijk groot aantal exemplaren moet afnemen.

  Ted

  15 maart 2011 at 22:51


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: