tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

De verdwenen auteurskorting (1)

Boekblad Boekblad, het vakblad voor de boekenbranche, is wat dieper gedoken in de kwestie van de verdwenen auteurskorting (de korting die schrijvers krijgen als ze (hun eigen) boeken kopen bij hun eigen uitgeverij). Enno de Witt schreef er onder meer over:

"Carla de Rooi, senior beleidsmedewerker bij de directie Media, Letteren en Bibliotheken van OCW, vertelt dat tijdens ambtelijk overleg tussen de betrokken ministeries Financixc3xabn zich tegen beide kortingen keerde (de andere korting is die voor werknemers in de boekenbranche, TvL). Uiteindelijk werd een compromis bereikt. Dat de werkgeversvergoeding (bedoeld is hetzelfde als de werknemerskorting, TvL) er wel door kwam en die voor auteurs niet, komt volgens De Rooi doordat de laatste minder goed was onderbouwd en onvoldoende gemotiveerd: xe2x80x98Bij de werknemerskorting gaat het ook om veel meer mensen, bovendien is het in andere branches ook gebruikelijk en daar wilden we op aansluiten. Boekverkopers snappen niet, waarom het in de boekenbranche niet zou kunnen. Uitgevers zullen nu voor hun auteurs met creatieve oplossingen moeten komen, bijvoorbeeld de boeken gratis weggeven. Een auteur kan bedingen dat als hij twintig boeken koopt, hij er dan acht gratis krijgt. De wet staat dat toe; korting bieden mag niet, weggeven wel. Het zou in het modelcontract kunnen worden opgenomen, of de auteur kan zelf een afspraak maken met zijn uitgever."

Daarmee is de kwestie niet duidelijker geworden, want het blijft een raadsel waarom Financixc3xabn auteurs heeft willen benadelen. De Witt heeft coxc3xb6rdinator Janne Rijkers van de VvL daarover gesproken en schrijft daarover in zijn artikel:

"De werknemerskorting keer wel terug. xe2x80x98Uitgevers en boekhandel zijn sterkere partijen dan auteursxe2x80x99, zegt Rijkers over die keuze. xe2x80x98Het is ook geen grote ramp, maar ik blijf het raar vinden dat je als auteur je eigen werk niet met korting kunt kopen.xe2x80x99 Nu al zijn er allerlei onderhandse afspraken tussen auteurs en uitgevers en Rijkers verwacht dat die ook in de toekomst gemaakt zullen blijven worden: xe2x80x98In de praktijk is het zelden een probleem.xe2x80x99
Voor de VvL ziet ze nog maar een beperkte rol in deze kwestie: xe2x80x98Ik denk dat de race is gelopen. De evaluatie is achter de rug, de Wet gaat een nieuwe periode van vijf jaar in, het modelcontract zal moeten worden aangepast. We gaan op 30 maart nog wel praten met de uitgevers, over de licentie voor e-boeken en de mogelijkheid van bexc3xabindiging. We zullen het dan ook over de auteurskorting hebben, maar het is nog even de vraag wat we kunnen. Het is misschien een kwestie van formuleren. In ieder geval willen wij hetzelfde als de uitgevers.'"

Op het artikel werd door een uitgever en een advocaat gereageerd. Wouter van Oorschot schreef onder meer: 

"Creatieve oplossing, dat weggeven? De auteur met veelvouden van 5 opzadelen waarvan hij er steeds 2 gratis krijgt zodat hij toch aan zijn 40% komt? En vervolgens die 2 pro memorie afboeken zodat alleen over die 3 stuks honorarium kan worden berekend, terwijl hij normaliter voor elk van zijn eigen titel gekocht exemplaar hetzelfde percentage ontvangt als bij verkoop via de boekhandel? En hoe vaak kxc3xb3xc3xb3pt een auteur nu helemaal zijn eigen boek? Dit is kruimelwerk dames en heren piepels van Financixc3xabn, waar hxc3xa9xc3xa9ft u het over? En konden die van OCW hen dat nu wxc3xa9rkelijk niet uitleggen? Wat een kleingeestigheid toch allemaal, bah!"

Hans Bousie voegde er o.a. aan toe:

"Je kunt niet afspreken dat je bij aanschaf van 20 boeken er 8 cadeau krijgt, dan geef je namelijk indirect korting op de andere boeken, het Commissariaat beschouwt dit als niet toegestane korting. Wat je wel kunt afspreken is dat je gewoon als auteur 8 boeken gratis krijgt, basta."

(Wordt vervolgd)

Advertenties

Written by Ted

20 maart 2011 bij 07:12

Geplaatst in Geen categorie

%d bloggers liken dit: