tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

De verdwenen auteurskorting (2; slot)

Boeken Janne Rijkers van de VvL in het artikel van Enno de Witt van Boekblad over de niet terugkerende auteurskorting: "Uitgevers en boekhandel zijn sterkere partijen dan auteurs. Het is ook geen grote ramp, maar ik blijf het raar vinden dat je als auteur je eigen werk niet met korting kunt kopen."

Hoe luidt de wet op dit gebied? Het staat in de Wet op de vaste boekenprijs, de Wvbp. Uitgeverijen mogen wel korting geven aan auteurs, maar dat is aan regels gebonden:

Hoeveel korting mag worden verleend aan de auteur van een boek? Er is geen aparte kortingsmogelijkheid voor de auteur van een boek. Dit betekent dat bij verkoop aan de auteur de vaste prijs moet worden toegepast, tenzij sprake is van gelijktijdige levering van meerdere exemplaren. 

Mogen boeken gratis aan auteurs worden verstrekt? Ja, de Wvbp vormt geen belemmering om boeken weg te geven. Het staat uitgevers dus vrij om boeken gratis aan hun auteurs te verstrekken.

Mag de auteur korting krijgen op boeken die hij doorverkoopt? Ja, als een auteur de boeken afneemt om deze door te verkopen, treedt hij op als verkoper. Bij levering van boeken die bestemd zijn voor (weder)verkoop door deze auteur/verkoper mag handelsmarge worden verleend. In dat geval moet er wel op worden toegezien dat alleen korting/handelsmarge wordt verleend op boeken die door de auteur worden afgenomen met het doel deze (door) te verkopen en niet op boeken die voor eigen gebruik worden afgenomen. 

Hoeveel korting mag worden verleend bij levering van meerdere exemplaren van hetzelfde boek? Bij gelijktijdige levering van meerdere exemplaren van een boek aan eenzelfde eindafnemer mogen de volgende kortingen worden toegepast (artikel 1, eerste lid en tweede lid, Bvbp):
-    10 – 29 exemplaren: max. 5% korting
-    30 – 99 exemplaren: max. 10% korting
-    100 of meer exemplaren: vrije korting

Hier is sprake van iets merkwaardigs: in het onderhavige geval ziet de wetgever de auteur dus als boekverkoper, maar wordt niet gelijkgesteld aan boekverkopers, omdat de auteur pas bij afname van 100 exemplaren 40 tot 45% korting kan krijgen, terwijl de boekhandel die boekhandelskorting al bij afname van 1 exemplaar krijgt.

Het blijft een raadsel waarom de wetgever het specifiek op de auteur heeft gemunt. De enige reden die ik kan bedenken is dat het is gebeurd om een andere benadeelde groep tevreden te stellen. 

Advertenties

Written by Ted

21 maart 2011 bij 12:32

Geplaatst in Geen categorie

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat loopt de wetgever c.q. de staat eigenlijk mis wanneer auteurs hun boeken met korting afnemen van de uitgeverij(en)? Zijn daar getallen van bekend? Zijn het enorme bedragen? Hoe is het berekend?

  En als de staat slechts marginale bedragjes mist (want ik kan me niet indenken dat – vergeleken met de boekverkopers – het om enorme auteurswinsten gaat), wat maakt het hem dan uit dat een schrijver eens een mazzeltje heeft met zijn eigen bloed, zweet en tranen?

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  21 maart 2011 at 14:00

 2. De overheid kijkt niet naar ons als mensen, maar naar ons als groep. Zo had de overheid het een keer over vertalers die miljoenen verdienen. De overheid struikelde over de eigen formulering, want onder vertalers bleken bij nader inzien geen miljonairs, althans, niemand was miljonair door vertaalwerk. In datzelfde licht zijn schrijvers voor de overheid als groep onbelangrijk.

  Ted

  21 maart 2011 at 14:11

 3. En waarom zou de overheid de auteurs dan ‘dwarszitten’? Het gaat toch om kwartjes? Niet om de te bezuinigen miljarden die hier gehaald kunnen worden. Ik snap het belang niet.
  Of zou er een boekhandelslobby achter zitten omdat boekhandels het niet leuk vinden als jij tien of misschien wel twintig van je eigen boeken verkoopt bij een lezing?

  Netty van Kaathoven

  21 maart 2011 at 14:58

 4. Misschien ligt het aan mij, maar noch als mens noch als onderdeel van een groep zie ik waar het probleem zit. Daar zijn feiten (cijfers) voor nodig.

  De boekhandelslobby? In wat voor vreemde spagaat kom je dan als de verkoper van je product in een andere richting denkt en werkt dan jij?

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  21 maart 2011 at 17:07

 5. … als een auteur de boeken afneemt om deze door te verkopen, treedt hij op als verkoper. Bij levering van boeken die bestemd zijn voor (weder)verkoop door deze auteur/verkoper mag handelsmarge worden verleend. In dat geval moet er wel op worden toegezien dat alleen korting/handelsmarge wordt verleend op boeken die door de auteur worden afgenomen met het doel deze (door) te verkopen en niet op boeken die voor eigen gebruik worden afgenomen.

  Zodra de auteur dit doet, is hij (dus) ondernemer; en ik denk dat dat de bedoeling is. De oplopende korting werkt auteurs ook in die richting: hoe meer je verkoopt, hoe hoger de korting <- en hoe minder te bewijzen valt dat je geen ondernemer bent.

  Nu mag de wetgever mensen (en groepen, want die bestaan uit mensen) in gelijke gevallen geen ongelijke behandeling geven, dus als een auteur dezelfde korting wil als een boekhandelaar, moet hij boekhandelaar zijn. En dan zijn we allemaal in business, en daar zit het voordeel.

  Op deze manier wordt, dankzij effectief beleid van de overheid, voorkomen dat de auteur zijn eigen valse concurrent wordt! My piece of cake.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  21 maart 2011 at 17:29


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: