tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Ik wil vleugels! met een Bijdrage Werkbudget van het Fonds BKVB

Angela Dat er een prachtig boek uit is van Angela de Vrede en Jan Paul Schutten is an sich reden genoeg om er iets over te schrijven, maar ik wil toch een andere kant op. Er staat namelijk een zin in Ik wil vleugels, op de pagina waar ook het beeldmerkje van de Kinderjury staat, waar ik de aandacht op wil vestigen. Daar staat namelijk, boven een ander vignetje (klik op het plaatje voor een vergroting):

Deze uitgave is mede tot stand gekomen met steun van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, Amsterdam. http://www.fondsbkvb.nl

Wat betekent dat? Nou, dat Angela een aanvraag heeft ingediend bij het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst om het maken van dit boek te ondersteunen met een Bijdrage Werkbudget. En die heeft ze gekregen. Ongeveer zoals schrijvers bij het Fonds voor de Letteren, dat tegenwoordig het Nederlands Letterenfonds heet, een werkbeurs kunnen aanvragen voor het schrijven van een boek.

De laatste jaren durven steeds meer kinderboekenillustratoren de kans aan te grijpen om bij het Fonds BKVB aan te kloppen voor een financixc3xable tegemoetkoming als ze een plan hebben voor een bijzonder boek en de laatste jaren is het Fonds BKVB steeds meer genegen om dan ook inderdaad geld toe te kennen, waardoor tekenaars de kans krijgen om hun droomboek te maken, of – en dat is geen droom – in theorie net zo veel kans maken op subsidie voor het maken van een boek als schrijvers. 

Een paar dagen geleden vertelde een andere illustrator me dat ook hij een Bijdrage Werkbudget van het Fonds heeft gekregen, waardoor hij rustig aan een nieuw boek kan gaan werken. Het is dus geen uitzondering meer dat tekenaars van kinderboeken ondersteuning krijgen. Het enige dat tekenaars moeten doen is een aanvraag indienen. Het is waar: voor menig tekenaar is het invullen van een aanvraagformulier zo'n enorme drempel dat ze er niet overheen kunnen, maar voor wie toch de stap durft te maken liggen mooie kansen in het verschiet.
Wie zo'n aanvraagformulier eens wil bekijken, kan op de site van het Fonds terecht, zoals hier. Denk eraan: het Fonds ziet illustratoren als vormgevers, dus het is zinloos om naar een andere omschrijving van je vak te zoeken. Beginnende illustratoren kunnen ook een Startstipendium aanvragen.

Wie het toch eng vindt om het in te vullen, kan het Fonds om hulp vragen. Het Fonds xc3xads er om vormgevers, en dus kinderboekillustratoren, bij te staan, niet om ze af te schrikken en tegen te houden. 

Niets staat meer in de weg. Doe het nou! Hoe meer illustratoren een bijdrage vragen bij het Fonds, hoe serieuzer het Fonds illustratoren neemt. Angela de Vrede bewijst dat het zin heeft!

Advertenties

Written by Ted

23 maart 2011 bij 15:42

Geplaatst in Geen categorie

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hoi ted, ik heb deze subsidie van het fonds BKVB ook gekregen dit jaar voor een kinderboek. Het is wel meer dan een formulier. Ik besteed er zelf wel meer dan twee weken aan om de aanvraag in te dienen, Je moet ook een cd bij voegen met fotos of een powerpoint presentatie. ( niet zo moeilijk) en een uitgebreid werkplan. Hoe meer tijd en zorg je aan de aanvraag besteed hoe serieuzer het genomen wordt. Maar ik vind het ook heel goed dat het Fonds BKVB hier voor open staat

    Henriette

    24 maart 2011 at 09:09

  2. Ik moet toegeven dat ik zelf nooit een aanvraag heb ingediend, dus ik weet niet precies hoeveel werk eraan vast zit. Maar ik hoorde wel dat er kunstenaars zijn die een aanvraag hebben ingediend die met lippenstift ingevuld was en toen budget toegewezen kregen. Maar dat zeg ik niet als uitnodiging om er bij het aanvragen nou maar met de pet naar te gooien. Het Fonds stelt zelf de regels vast waaraan een aanvraag moet voldoen, en als zo’n aanvraag niet naar de zin is, kunnen ze hem afwijzen. Zo is het wel, ja. Waar ik op wil hameren is dat het belangrijk om aan het Fonds te laten zien dat illustratoren er zxc3xadjn, want dan kan het Fonds tekenaars niet vergeten!

    Ted

    24 maart 2011 at 16:01


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: