tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Blokgedichten

with 10 comments

Blokgedicht-lekenlinge Gisteren had ik twee workshops in de brugklas op een middelbare school in Culemborg waarbij ik voor het eerst blokgedichten kon laten maken. Wat zijn dat ook alweer, blokgedichten? Die staan in mijn nieuwe boek, Driedelig paard, en die zien eruit als een blok tekst (een bladspiegel) en bevatten een bericht zonder kop en staart. De inhoud kan absurdistisch zijn en juist dat laatste sprak de leerlingen wel aan. Ik vond het opvallend dat jongens met deze versvorm heel goed overweg konden, omdat die meestal het minst te porren zijn voor het schrijven van gedichten. Misschien past deze vorm wel zo aardig bij jongens omdat ze zich niet van rijmwoord naar rijmwoord hoeven te slepen. Als jongeren rijm gebruiken worden ze door het rijm zo ingeperkt dat een gedicht absurdische trekjes kan krijgen door onmacht; in het geval van een blokgedicht vallen wetmatigheden weg waardoor de schrijver zich beter op het inhoudelijke kan concentreren. Het absurdistische dat ze bedachten moesten ze nu in een logisch kader plaatsen en dat vergt een andere manier van denken dan ruimte overbruggen tussen rijmwoord en rijmwoord. – Volgens mij wérken die dingen, blokgedichten! Ik kreeg na afloop van de workshops er een paar mee naar huis. Hier is er een. Helaas stond er geen naam bij, dus ik kan de dichter niet even bij naam noemen.

Advertenties

Written by Ted

25 maart 2011 bij 07:10

Geplaatst in Geen categorie

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Er was ook een jongen die een blokgedicht maakte vanuit het perspectief van Opsporing Verzocht, waarbij het publiek werd opgeroepen om de dief te hulp te schieten. Jammergenoeg heb ik daar geen kopietje van meegekregen.

  Ted

  25 maart 2011 at 15:11

 2. Dag Ted, eerst jouw driedelig paard gekocht en ervan genoten. Gisteren een workshop gegeven in Mons (Franstalig) België, aan toekomstige professeurs Nierlandais. Ik heb ze blokgedichten laten schrijven. Bij het woord ‘gedicht’ klonk een diepe zucht. Maar toen ik uitlegde wat een blokgedicht was, ging men al snel aan het werk. En in het Nederlands. Mooi, allemaal fronsende voorhoofden, zoeken naar Nederlandse woorden.

  Lorna Minkman

  19 mei 2011 at 10:57

 3. Dag Ted, eerst jouw driedelig paard gekocht en ervan genoten. Gisteren een workshop gegeven in Mons (Franstalig) Belgixc3xab, aan toekomstige professeurs Nierlandais. Ik heb ze blokgedichten laten schrijven. Bij het woord ‘gedicht’ klonk een diepe zucht. Maar toen ik uitlegde wat een blokgedicht was, ging men al snel aan het werk. En in het Nederlands. Mooi, allemaal fronsende voorhoofden, zoeken naar Nederlandse woorden.

  Lorna Minkman

  19 mei 2011 at 10:57

 4. Fantastisch! Als je er een of twee kunt laten zien houd ik me aanbevolen!

  Ted

  19 mei 2011 at 11:01

 5. Leuk! Ik heb er een gekregen, maar verwacht er nog meer. Ze wilden er allemaal nog hun best op doen. Laat nog van me horen.

  Lorna Minkman

  20 mei 2011 at 09:39

 6. Hoi Ted,
  ik heb een blokgedicht gemaakt, in Word.
  De laatste regel wil niet centreren, en ik kan me herinneren dat iemand op dit blok hetzelfde probleem had. Weet jij de truc?

  Tim

  Tim

  15 augustus 2011 at 10:43

 7. Helaas, in Word kan ik het ook niet. Maar dat is niet erg: de laatste regel hoeft niet per se uitgevuld te zijn. Je kunt ook wat extra woorden insmokkelen zodat de regel tóch volloopt.

  Ted

  15 augustus 2011 at 11:03

 8. Helaas, in Word kan ik het ook niet. Maar dat is niet erg: de laatste regel hoeft niet per se uitgevuld te zijn. Je kunt ook wat extra woorden insmokkelen zodat de regel txc3xb3ch volloopt.

  Ted

  15 augustus 2011 at 11:03

 9. ok, bedankt!

  Tim

  20 augustus 2011 at 18:22

 10. en ik bedoelde idd uitvullen ipv centreren 🙂

  Tim

  20 augustus 2011 at 18:23


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: