tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

De nieuwe Leesgoed

Leesgoed-web De nieuwe Leesgoed (klik op het plaatje voor een vergroting) is uit. Er moet onmiddellijk een compliment naar nieuwe hoofdredacteur Karin Kustermans en haar redactie die het blad geheel in het nieuw hebben gestoken. Het ziet er fris en stijlvol uit en ook wel een beetje elitair. Vooral de dikte van het papier is opmerkelijk: het lijkt wel een kartonnen magazine! Dat Biblion Uitgeverij deze restyling heeft aangedurfd is heel bijzonder en hier past dan ook een misschien nog wel groter compliment voor Biblion. Kustermans & Co hebben vast heel erg hun best moeten doen om Biblion ervan te overtuigen dat dit de juiste weg was om in te slaan, maar dat zoxe2x80x99n uitgeverij die stap dan ook daadwerkelijk durft te nemen, is niet een kwestie van hier-is-een-tientje-en-doe-het-maar. Hulde dus.

Is het blad er ook beter op geworden? Ik heb het nog niet gelezen, want het kwam net pas binnen, maar wel aandachtig doorgebladerd, en het ziet er puik uit. Dat het blad gemaakt wordt door mensen die enthousiast zijn over de kinder- en jeugdliteratuur is zonneklaar. Of het minder literaire boek voldoende aan bod komt zal in de komende nummers wel blijken, maar voorlopig lijkt het blad wat hoger te mikken dan de oude Leesgoed. Ik vraag me ook af of het blad zo talig blijft als het er nu uitziet; er staan ruim voldoende plaatjes in, heus wel, maar het blad ademt wel degelijk een tekstuele sfeer uit. Dat kunnen paginagrote portretten en zelfs een spread waarop alleen maar xc3xa9xc3xa9n tekening staat, niet verhullen. Bij die spread is ook nog eens iets niet goed beoordeeld, want het gaat om een tekening die is aangeleverd als digitaal bestand met onvoldoende dpi om hem tot twee paginaxe2x80x99s op te blazen, dus je ziet de pixels zitten en dat had echt niet gemogen. Een tweede faux pas is dat niet zelden fotografen, tekenaars en vormgevers gewoonweg niet worden genoemd, en dat past niet bij een genre waarin het beeld net zoxe2x80x99n grote rol speelt als de tekst.

Dat neemt niet weg dat het blad, ook qua beeld, uiterst liefdevol is verzorgd, en het wordt dan ook hoog tijd dat mensen die kinder- en jeugdboeken een warm hart toedragen en het zich kunnen veroorloven, een abonnement nemen op Leesgoed. Informatie daarover vind je hier

En nu ga ik het lezen.

 

Advertenties

Written by Ted

4 april 2011 bij 22:03

Geplaatst in Geen categorie

%d bloggers liken dit: