tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Gouden Uil Jeugdliteratuur weg

Boekbe Op Boek.be kan het volgende bericht worden aangetroffen met betrekking tot het afschaffen van de Gouden Uil voor jeugdliteratuur:

'In overleg met de boekensector (waaronder Stichting Lezen, Vlaams Fonds voor de Letteren en Canon Cultuurcel) besliste Boek.be om de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs niet langer uit te reiken. Boek.be wil de Boekenleeuw en de Boekenpauw xe2x80″ de prijzen voor resp. de beste auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken xe2x80″ in de toekomst verder verruimen en opwaarderen uitbouwen omdat ze naast oorspronkelijk Nederlandstalig werk van kinder- en jeugdboeken-auteurs ook vertaald werk en illustratoren bekronen. Het prijzengeld wordt opgetrokken en de prijs wordt opengesteld voor Nederlandse auteurs.
Met de vernieuwde Gouden Boekenuil, Boekenleeuw en Boekenpauw hoopt Boek.be een nieuw evenwicht van de literaire prijzen in Vlaanderen tot stand te brengen.'

De toon van het bericht is irritant. Nadrukkelijk suggereert Boek.be dat het onder andere de Stichting Lezen, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Canon Cultuurcel waren die Boek.be geadviseerd hebben om te stoppen met de Gouden Uil voor jeugdliteratuur, maar uit andere berichtgeving is dat helemaal niet gebleken. Ook kan ik me niet voorstellen dat deze drie organisaties hebben geadviseerd dat de Gouden Uil voor jeugdliteratuur maar moest opgaan in de Boekenleeuw, want het gaat om prima organisaties en die geven dergelijke slechte adviezen niet; zouden ze het wel doen, dan legden ze zelf wel uit waarom ze dat geadviseerd hebben en lieten de formulering niet over aan Boek.be. Wat hebben deze organisaties voor belang bij het verarmen en verslechteren van het prijzenstelsel in Vlaanderen? (Ik wil later nog eens terugkomen op de gevolgen van het samenvoegen van Gouden Uil en Boekenleeuw.) En met de slotzin waarin Boek.be wil doen voorkomen dat er door deze beslissing nieuw evenwicht van literaire prijzen in Vlaanderen tot stand wordt gebracht, lijkt Boek.be de lezer op een dwaalspoor te willen zetten. Er is vreselijk veel moeite gedaan om de boodschap zacht, zorgzaam en zelfbeschermend te formuleren, maar door die omzichtigheid krijg je de indruk dat Boek.be eigenlijk bedoelt: kinderboeken zijn lastig om niet te zeggen kut en we willen van die prijs af omdat er geen geld voor is. Daarom is nadere, minder omfloerste uitleg beslist nodig, maar niet alleen van Boek.be zelf.

Advertenties

Written by Ted

8 april 2011 bij 15:22

Geplaatst in Geen categorie

9 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik was ook erg verbaasd toen ik las dat stichting Lezen, Vlaams Fonds voor de Letteren en Canon blijkbaar achter de beslissing stonden. Zo vat ik het althans ook zo op.
  En ik vind het ook een slechte beslissing. Een prijs voor een totaal boek moet nu opgaan in een reeds bestaande prijs voor een auteur en een voor een illustrator. Dat is een wiskundige logica die ik niet snap.
  En dan spreek ik nog niet over alle media-aandacht en aandacht van de boekhandel die er in het verleden wxc3xa9l was voor de Gouden Uil, maar niet voor Leeuw en Pauw.

  Stefan

  8 april 2011 at 22:41

 2. Hoe ze het ook draaien of keren, er waren twee prijzen, nu is er maar xc3xa9xc3xa9n.

  Peter

  9 april 2011 at 23:38

 3. Dat het in Vlaanderen niet leidt tot een storm van protest verbaast me.

  Ted

  10 april 2011 at 00:08

 4. Ja, dat is jammer.
  Jeugdschrijvers hebben meer nood aan prijzen dan schrijvers voor volwassenen vertelde een bevriend uitgever me ooit. Ik herinner me ook een spreekbeurt van Bas Maliepaard over de impact van prijzen op de verkoop, en die is enorm.
  Het is dan ook onbegrijpelijk dat organisaties als Stichting Lezen en het Vlaams Fonds voor de Letteren achter een beslissing staan om een prijs – en dan nog wel de belangrijkste – af te schaffen.

  Peter

  10 april 2011 at 00:43

 5. ‘Het is dan ook onbegrijpelijk dat organisaties als Stichting Lezen en het Vlaams Fonds voor de Letteren achter een beslissing staan om een prijs – en dan nog wel de belangrijkste – af te schaffen’: ik hoop dat hier een ‘zouden’ op zijn plaats is. Ik hoop het xc3xa9cht. En ik hoop dat we daar morgen meer duidelijk hebben over zullen hebben.

  Karin Kustermans

  10 april 2011 at 22:14

 6. Beste Ted. Het afgelopen halfjaar heb ik een paar keer een vlammende dagboeknotitie gepleegd op mijn site. Soms haalde die notitie de krant, een andere keer brak er een pingpongspel-discussietje los op Facebook. Toen het persbericht over de Gouden Uil afgelopen vrijdag werd verspreid, ben ik bewust niet aan een dagboeknotitie begonnen. Ten eerste omdat het op dit moment niet in mijn hoofd past xe2x80″ ik ben aan het werk; ten tweede omdat ik verwachtte dat er wel iemand anders aan een vlammend betoog zou beginnen.
  Uiteindelijk heb ik gisteren in een lang telefoongesprek met een journalist van De Morgen over de situatie gepraat (zie: http://www.bartmoeyaert.com/dagboek.php?width=1680&height=1050), en een paar citaten uit het gesprek zijn vandaag na te lezen in De Morgen. Omdat het artikel (nog) niet online te lezen is, kan ik niet naar de krant doorlinken, maar wel naar de literaire nieuwssite De Papieren Man: http://www.depapierenman.be/blog/2011/4/11/bart-moeyaert-jeugd-gouden-uil-afvoeren-is-een-belediging. Veel groeten van Bart.

  Bart Moeyaert

  11 april 2011 at 13:18

 7. In dat artikel op De Papieren Man is sprake van Geert Joris. Hij is de directeur van Boek.be. Hij windt zich op over de kritiek van “mensen zonder kennis van zaken”: “Je moet toch toegeven dat de Jeugd Gouden Uil helemaal ondergesneeuwd zat in het hele Gouden Uilverhaal? Herinnert iemand zich nog de laatste winnaars van de Jeugd Gouden Uil?”
  Hier lijkt me sprake van een kip-ei-redenering.

  Ted

  11 april 2011 at 14:58

 8. Een zilveren leeuw in plaats van een gouden uil.

  Afgelopen vrijdag maakte boek.be bekend dat de Gouden Uil in 2012 opnieuw wordt uitgereikt. Nu ja, xc3xa9xc3xa9n Gouden Uil toch. De Gouden Uil Jeugdliteratuur krijgt geen opvolger. In plaats daarvan wil boek.be de Boekenleeuw en de Boekenpauw verruimen en uitbouwen. Het prijzengeld wordt opgetrokken en de prijs staat voortaan open voor Nederlandse auteurs. Een waardig alternatief of een schamele troost?

  Vorig jaar beslisten Standaard Boekhandel, Canvas, Radio 1 en Humo om na 16 edities met de Gouden Uil Literatuurprijs en de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs te stoppen. Boek.be laste een overgangsjaar in, maar liet meteen ook weten dat er een vervolgtraject zou worden uitgewerkt voor xc3xa9xc3xa9n van de belangrijkste boekenprijzen in Vlaanderen. Dat er nu xe2x80″ na een jaar pauze – een Gouden Boekenuil volgt voor volwassenen literatuur, is toe te juichen.

  Voor de jeugdliteratuurprijs is het nieuws minder goed. xe2x80x98De Jeugd Gouden Uil zat ondergesneeuwdxe2x80x99, klinkt het bij Boek.be. Dus wordt de prijs afgeschaft, xe2x80x98in overleg met de boekensector (waaronder Stichting Lezen)xe2x80x99. Deze uitspraak toont aan hoe dun de lijn tussen xe2x80x98overleggenxe2x80x99 en xe2x80x98meedelenxe2x80x99 kan zijn. Een eenmalige bijeenkomst waar van een plan melding werd gemaakt en daarna maandenlange stilte, dat noemen wij bij Stichting Lezen geen xe2x80x98overlegxe2x80x99. Gedeelde verantwoordelijkheid weegt minder zwaar, moet men bij boek.be gedacht hebben. Net als gedeelde smart.

  Die laatste delen we in elk geval. Een bekroning minder voor jeugdboekenauteurs en -illustratoren in ons taalgebied, minder aandacht voor een genre dat zich toch al zo moeilijk groot kan maken tussen andere literaire genres, minder jeugdboeken die de weg naar de lezers vinden – geen opbeurende gedachte voor wie het lezen in Vlaanderen wil aanmoedigen. Het is nog maar de vraag of een vernieuwde Boekenleeuw dat gat kan opvullen. Dat de Boekenleeuw en xe2x80″pauw voortaan ook boeken van Nederlandse uitgevers meeneemt is een mooie geste. Maar zal de prijs in haar nieuwe vorm werkelijk meer media-aandacht krijgen? Het prijzengeld voor de nieuwe Boekenleeuw is maar half zo hoog als dat van de Gouden Uil. En eenieder weet dat een hoog prijzengeld tot de verbeelding spreekt. Niet in het minst van de pers. Zal de verkoop van de bekroonde boeken stijgen? En als we het van de kant van de auteur bekijken, lijkt het er in elk geval op dat een jeugdauteur of een illustrator maar half zoveel waard is als een romancier.

  Een rijk en gevarieerd prijzenlandschap komt iedereen ten goede: de auteurs, de uitgevers, de boekhandels, de bibliotheken en programmatoren xe2x80″ en misschien nog meest van al de lezers. Literaire prijzen zorgen voor zichtbaarheid en dynamiek en een aanleiding om boeken te lezen xc3xa9n erover te praten. Daarom is het goed dat de Gouden Uil voor volwassenen literatuur weer vliegt. Daarom is het jammer dat de Gouden Uil voor jeugdliteratuur dat niet meer doet. Daarom is het jammer dat er een prijs minder is.

  Stichting Lezen

  Eva Devos

  11 april 2011 at 17:12

 9. Uit de reactie van Stichting Lezen hierboven blijkt in ieder geval dat de suggestie van Boek.be dat de beslissing in overleg met o.a. Stichting Lezen tot stand is gekomen erg kort door de bocht is.

  Ted

  11 april 2011 at 17:39


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: