tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Secret story

Secretst Ik ben een van die mensen die kijken naar het flutprogramma Secret Story van Net 5. Het fascineert mij dat mensen bereid zijn om zich te laten opsluiten en zich laten leiden door regels die min of meer willekeurig zijn. Tot nu toe was het zo xe2x80″ nou ja, ik zie niet al die programmaxe2x80x99s, dus het kan zijn dat ik een verandering heb gemist xe2x80″ dat de leiding van dit soort programma's tot op zekere hoogte bxc3xb3ven de kandidaten stond en een zeker gevoel bewaarde voor wat goed en kwaad is. Maar de kijkcijfers van Secret Story zijn zo laag dat de programmaleiding van gekkigheid niks meer weet te verzinnen en de verkxc3xa9xc3xa9rde weg is ingeslagen, namelijk de immorele. Voor wie het programma niet kent: er zit een stel jonge mensen opgesloten in een huis en elk van die bewoners heeft een min of meer flapdrollerig geheim. De een slaapwandelt en de ander is piercer van beroep en niemand mag dat zogenaamd weten xe2x80″ geheimen die er met de haren bijgesleept zijn. Door geheimen van anderen te raden kun je geld winnen en je wint extra geld door malle opdrachten uit te voeren.

Nu moest Laura een opdracht uitvoeren die vals en gemeen was. Ze heeft namelijk een vriendje, Alex, in het huis en kreeg te horen dat een andere knul, Karim, heimelijk gevoelens voor haar heeft. De spelleiding gaf haar nu de opdracht om aan te pappen met Karim om Alex jaloers te maken. Uiteindelijk deed zij dat niet goed genoeg naar de zin van de programmaleiding en daar werd ze door de programmaleiding voor gestraft.

Eigenlijk vind ik dat niet kunnen, ook al is het maar een spel; ik vind het zelfs een beetje eng. De programmaleiding heeft misbruik gemaakt van haar macht door Laura te vragen om iets te doen dat tegen het geweten indruist. Binnen ons stelsel van normen en waarden keuren wij het niet goed als je iemand van wie je weet dat hij heimelijke gevoelens heeft opzettelijk verleidt met het doel om iemand anders jaloers te maken. Je zou dan ook verwachten dat Laura beloond werd voor het feit dat ze niet immoreel wilde zijn, maar ze werd er juist voor gestraft. Dat vind ik een akelig voorbeeld voor tv-kijkers. Ik vind dat het programma daarmee de grens van goed fatsoen heeft overschreden.

Nu is de  vraag of dat iets eenmaligs is, of dat het een nieuwe ontwikkeling is in de strijd om de kijkcijfers. En ondersteunen adverteerders dat soort immoreel gedrag dan door eromheen reclame uit te zenden? – Dat an sich heeft in Amerika in de afgelopen decennia geleid tot Moral Majorities. Die oefenden zo veel druk uit op adverteerders dat die zich afwendden van tv-programma's die niet pasten bij zekere fatsoenregels. Dat zou ik voor Nederland zeker niet willen, maar als een bedrijf wxc3xa9l reclame wil in een programma over bedrog & misleiding (wegens hoge kijkcijfers) en nxc3xadxc3xa9t in een programma over kunst & educatie (wegens lage kijkcijfers), dan ga je je toch op zeker moment achter de oren krabben.

 

Advertenties

Written by Ted

8 april 2011 bij 05:06

Geplaatst in Geen categorie

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. En het werd nog viezer: de straf voor Laura bestond er uit dat Alex werd genomineerd voor exit, samen met Karim en Philip. Kijkers mogen dan zogenaamd zelf kiezen (sms-en) wie er weg moet. En dat werd Alex, waardoor Laura met een Kilo Schuldgevoel en zonder vriendje in het huis achterbleef. En mijn vermoeden is dat de programmamakers zich geen bal aantrekken van de sms-jes die binnenkomen maar gewoon zelf bepalen wie er weg moet: degene die de dramatische televisie oplevert. De Hongerspelen zijn er niets bij …

  Tim

  8 april 2011 at 09:49

 2. Ja, de vergelijking met De Hongerspelen lijkt steeds meer van toepassing op dit flutprogramma…

  Anne

  8 april 2011 at 16:51

 3. Uniek: ik heb hier alle drie de kijkers van Secret Story bijelkaar op xc3xa9xc3xa9n blog…

  Paul

  13 april 2011 at 09:35

 4. Maar wie van jullie stemt er dan steeds? Ikke niet, hoor!

  Ted

  13 april 2011 at 09:49


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: