tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Gouden Uil Jeugdliteratuur weg (2)

Fintro-bank Het bericht van Boek.be waarin gesuggerereerd wordt dat anderen medeverantwoordelijk zouden zijn voor het opheffen van de Gouden Uil Jeugdliteratuur en het opleuken van de Boekenleeuw en Boekenpauw (zie eergisteren), zit me bijzonder dwars. Niet in het minst doordat ik het in een eerder bericht xe2x80″ dat hier staat xe2x80″ heb gehad over de merkwaardige constructie van de Boekenwelpen die tegenwoordig naar alle wereldburgers kunnen gaan, behalve naar Nederlanders. En wat stellen ze nu voor? Om die prijzen open te stellen voor Nederlanders. Dat is niet wat ik in gedachten had toen ik dat stukje schreef en al helemaal niet in combinatie met het opheffen van een andere prijs. Ik heb nu het al of niet terechte gevoel dat ik door Boek.be medeverantwoordelijk ben gemaakt voor de veranderingen en daar zit ik mee. Waarom kan Boek.be niet gewoon zelf de volledige verantwoordelijkheid dragen voor de veranderingen die ze willen doorvoeren, in plaats van te wijzen naar anderen, zoals de Stichting Lezen en het Vlaams Fonds voor de Letteren?

Als het aan mij ligt blijven de Boekenleeuw, -Pauw, -Welpen en xe2x80″Pluimen uitsluitend voor Vlaamse schrijvers, tekenaars en vertalers. Dat is naar mijn overtuiging de beste manier om de ontwikkeling van de kwaliteit in de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur te ondersteunen en te ontwikkelen. Een of meerdere speciale Welpen en Pluimen voor buitenlanders in het algemeen of Nederlanders in het bijzonder, daar is niks op tegen, maar dat moet dan vanuit die prijzen zelf komen en niet bij wijze van troost worden opgelegd omdat een andere prijs wordt opgeheven.

Naast de eerder genoemde prijzen zou er een Vlaamse prijs moeten zijn die wxc3xa9l over de grenzen heenkijkt, zoals de Gouden Uil voor jeugdliteratuur dat deed. Gewoon om te laten zien dat Belgixc3xab niet eenkennig is en oog heeft voor kwaliteit. Want laten we wel wezen: ook literatuur uit het buitenland kan Vlaamse auteurs stimuleren. Maar niet als het in de plaats komt van prijzen die bekend staan vanwege het nationale karakter. Als je daarmee gaat zitten rommelen, maak je iets kapot.

Ik begrijp dat de bedoeling is dat de bestaande prijzen qua geld verhoogd worden en dat dxc3¡t de meerwaarde of troost zou zijn. Maar zo werkt het niet. De Gouden Griffel in Nederland levert praktisch geen geld op, maar is desalniettemin de meest begeerde prijs.

Tot slot: de boodschap die Boek.be uitdraagt door in gezamenlijk overleg wel door te willen gaan met de Gouden Uil voor volwassenenliteratuur en niet met de Gouden Uil voor jeugdliteratuur verdient betere uitleg en open kaart. Natuurlijk valt best begrip op te brengen voor factoren waar Boek.be misschien niet zo gek veel aan kon doen: de televisie had hoegenaamd geen belangstelling meer voor de Gouden Uil voor Jeugdliteratuur en de ambiance waarin de prijzen werden uitgereikt was ook niet meer wat het geweest was. En laten we een zeer belangrijke oorzaak niet vergeten waar Boek.be begrijpelijkerwijze zoveel mogelijk over zwijgt: Fintro is kennelijk bereid geweest om de Gouden Uil voor volwassenen wel te financieren en de Gouden Uil voor de jeugd niet. Dat kan niemand verweten worden en ook Fintro niet, maar het illustreert wel wat belangrijk gevonden wordt en wat niet.

Advertenties

Written by Ted

10 april 2011 bij 06:25

Geplaatst in Geen categorie

%d bloggers liken dit: