tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Gouden Uil Jeugdliteratuur weg (3)

Joris Geert Joris (foto), directeur van Boek.be, wond zich op over de kritiek van "mensen zonder kennis van zaken" op het niet terugkeren van de Gouden Uil voor jeugdliteratuur, zo stond te lezen bij De Papieren Man, in een artikel waarin ook Bart Moeyaert aan het woord kwam. Door de gebrekkige wijze waarop Boek.be het nieuws naar buiten heeft gebracht, mag Joris de hand wel in eigen boezem steken. Bij zo veel vaagheid wek je de indruk dat je het wel best vindt dat mensen zonder kennis van zaken blijven. 

Enfin, ik zie niet 123 dat een en ander wordt teruggedraaid, dus we zullen dan maar eens kijken naar de Boekenleeuw en Boekenpauw nieuwe stijl. Helaas heeft Boek.be ook daarover alleen vaagheden naar buiten gebracht, dus er valt op dit moment niets over te zeggen. Dat de prijzen worden opengesteld voor Nederlanders wil ik graag nader verklaard hebben. Wordt bedoeld dat Nederlandse auteurs voor de Leeuw en de Pauw in aanmerking komen, of blijven die voorbehouden aan Vlaamse auteurs en kunnen Nederlanders alleen Welpen en Pluimen krijgen? En zit er dan aan die Welpen en Pluimen ook geld vast of alleen aan de Leeuw en de Pauw?

Joris: "Je moet toch toegeven dat de Jeugd Gouden Uil helemaal ondergesneeuwd zat in het hele Gouden Uilverhaal? Herinnert iemand zich nog de laatste winnaars van de Jeugd Gouden Uil?"

Tja, als Joris gelooft dat daar verbetering in zal komen door de Gouden Uil (die hier in Nederland wel kon rekenen op belangstelling) af te schaffen, en de Boekenleeuw en -Pauw te herwaarderen, kan hij bedrogen uitkomen. De Boekenleeuw en Boekenpauw zijn in Nederland weinig bekend omdat wij iets soortgelijks van onszelf hebben, namelijk de Griffels en Penselen. Daarom zijn prijzen als de Woutertje Pieterseprijs en de Gouden Uil zo mooi, omdat die het min of meer nationale karakter van de Griffels, Penselen, Leeuw, Pauw, Welpen en Pluimen doorbreken. 

Als Nederlanders de Boekenleeuw kunnen winnen, kan dat de waarde die de prijs heeft voor Vlaamse makers flink onderuithalen, en wie wil dat nou? Ik ben er een voorstander van dat de Boekenleeuw en Boekenpauw Vlaams blijven, omdat ik meen dat op die manier de kwaliteit van de Vlaamse kinder- en jeugdboeken het best gediend is. Maar het wordt mij min of meer onmogelijk gemaakt om dat te vinden, omdat ik dan tegelijkertijd vind dat Nederlanders nooit een Vlaamse prijs zouden moeten kunnen krijgen, en dat gaat me te ver.

Het is afwachten geblazen. Hoe gaan de Boekenleeuw en Boekenpauw nieuwe stijl eruitzien? Krijgen we het binnenkort te horen, of moeten we daar op wachten? En als het ons niet zint? Zijn er dan alternatieven of is dat dan te laat?

Advertenties

Written by Ted

11 april 2011 bij 21:02

Geplaatst in Geen categorie

%d bloggers liken dit: