tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Duurzaam

Duurzaam In de Allerhande, het blad van de Albert Heijn, staat deze vraag van "P. Visser": xe2x80x98Zijn scharrelvlees en biologisch vlees duurzame vleessoorten?xe2x80x99
Wie gelooft er nu dat dat een echte vraag is? Het is erg in de mode om het woord xe2x80x9cduurzaamxe2x80x9d te gebruiken, maar "duurzaam vlees" komt belachelijk over. Gelukkig heeft degene die namens AH antwoord geeft dat ook in de gaten, en die past zijn antwoord aan op de malle vraag van P. Visser: xe2x80x98Het begrip duurzaamheid omvat dierenwelzijn en zorg voor het milieu.xe2x80x99
Nou, het is nog steeds opgeblazen onzin, vind ik. Wat duurzaam kan zijn is de methode waarop dieren gehouden worden, dus duurzame vleesproductie, dat kan volgens mij wel. En verder: als vlees in de vriezer gaat is het tamelijk duurzaam, maar het is vergezocht om vleessoorten en dierenwelzijn en zorg voor het milieu duurzaam te noemen. Of zit ik nu zelf onzin te verkopen?
In Van Dale staat overigens wel een verklaring van duurzaam die redelijk past bij wat AH bedoelt: zo min mogelijk grondstoffen verbruikend; gebruik makend van herwinbare bronnen, dus ja, duurzame energie en dat soort termen. Maar ik zie niet hoe je dat kunt toepassen op zoiets als dierenwelzijn. En duurzaam vlees blijf ik gewoon gek vinden.
Je ziet het trouwens ook op vis van AH staan: duurzaam gevangen. Ze bedoelen ermee dat er vriendelijke methodes gebruikt zijn, niet dat ze jarenlang met die hengel in het water hangen.

De caissixc3xa8re van AH sloeg twee stofdoeken aan, terwijl ik er maar xc3xa9xc3xa9n had gekocht. Dus ik naar de klantenservice, in de veronderstelling dat ik allebei mijn boodschappentassen uit moest laden om te laten zien dat ik echt maar xc3xa9xc3xa9n stofdoek had gekocht. Maar de juffrouw van de klantenservice vroeg daar niet naar. Ze nam gewoon aan dat ik de waarheid sprak en gaf me het geld terug. Kijk, dat is nog eens duurzaam!

O ja, en dan nog dit: ze hebben iemand anders bij de Allerhande in dienst genomen voor de koppen. Die werden eerst gemaakt door een nicht, denk ik. De koppen zaten namelijk vol xe2x80x9cwoordgrapjesxe2x80x9d. Dat is nu niet meer; de koppen zijn veel droger, dus ik denk dat ze de Allerhandenicht duurzaam de laan uitgestuurd hebben.

Tot slot, ter overdenking:

Jij en ik, wij mogen er zijn,
want onze liefde is duurzaam en rein.

 

Advertenties

Written by Ted

19 april 2011 bij 04:07

Geplaatst in Geen categorie

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. ooooooh
  de Allerhandennicht………
  nooit gekend, maar mis hem nu al

  linda

  19 april 2011 at 08:50

 2. Die man van de AH-koppen is eens gexc3xafnterviewd door het AD; lang geleden, ergens in de jaren tachtig. Ook duurzaam gaat ooit met pensioen.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  19 april 2011 at 12:25

 3. Nee, dit was natuurlijk niet dezelfde. De afgelopen jaren stonden er in de Allerhande heel vaak woordspelige koppen en nu lijkt dat weer door iemand anders gedaan te worden, die dat woordspelige niet heeft. Dat is ook goed, want zo nu en dan kwamen die woordgrapjes je de neus uit.

  Ted

  19 april 2011 at 12:32

 4. Neeee, duurzame vis is vis dat niet met uitsterven wordt bedreigd.

  janneke

  19 april 2011 at 13:35

 5. In de zin van: het dxc3xbaxc3xbart nog lang voor die vis is uitgestorven?

  Ted

  19 april 2011 at 23:05

 6. Of gewoon dure vis?

  Stefan

  20 april 2011 at 14:34

 7. Het is vis waar er nog genoeg van is 🙂

  janneke

  20 april 2011 at 22:06

 8. Duurzame vis heeft, voor zover ik weet, niet alleen te maken met het instandhouden van de verschillende soorten (dus geen overbevissing), maar ook met de arbeidsomstandigheden van de vissers (geen of minder uitbuiting, gegarandeerde lonen, scholenbouw voor de kinderen, ziekenvoorzieningen) en het zorgzaam (toekomstgericht) omgaan met de natuurlijke omgeving waarin de vis leeeft, groeit, zich voortplant.

  Eigenlijk is duurzaam zoiets als zorgzaamheid voor alles dat, en allen die met het product (in dit geval het dier) verbonden is. Duurzaam is daarom wel toe te passen op dierenwelzijn.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  20 april 2011 at 23:34


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: