tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

School der Poxc3xabzie

Sdp De School der Poxc3xabzie organiseert Poxc3xabzieRevues waar ik enthousiast over ben: ze sturen docenten naar middelbare scholen om de leerlingen met poxc3xabzie te confronteren en in zekere zin ook met beeldende kunst: de jongeren schrijven gedichten in het kader van een kleinschalige wedstrijd en ze maken er vaak tekeningen bij of versieren koffertjes.

Ik mag regelmatig in de jury zitten die het werk beoordeelt, en dat gebeurt live tijdens een soort theatervoorstelling: de leerlingen dragen voor terwijl Polo de Haas en Truusje Engels er sfeermuziek bij maken, en de optredens worden afgewisseld met zang en dans.

Vorige week zat ik weer in de jury en keek naar een danseres die Indiaas danste en naar Greetje Bijma die een soort wereldmuziek zingt of in ieder geval haar stem gebruikt voor andere soorten van zang dan we gewend zijn. De leerlingen in de zaal reageerden, zoals altijd, ongemakkelijk en lacherig, omdat ze met dit soort cultuur geen kennis gemaakt hebben. Ze kennen alleen dans op popmuziek en als je zingt, dan behoor je dat te doen zoals in The Voice Of Holland, en als je dat niet doet, ben je rxc3¡xc3¡r. Gelukkig laat Bijma zich nooit van de wijs brengen en meestal lukt het haar om toch iets bij de jeugd teweeg te brengen.

Het is goed van de SdP dat ze bij jongeren andere soorten dans en muziek introduceren, maar heeft het op deze kleine schaal zin? Er zijn maar twee soorten cultuur waarvan we xe2x80″ de overheid voorop xe2x80″ tegenwoordig willen dat jongeren er kennis van nemen, namelijk commercieel te exploiteren cultuur en religieuze cultuur. Aan die commercixc3xable cultuur valt te verdienen, dat kun je wel zien aan de hoeveelheid zenders waarop popmuziek te zien en te horen is en de hoeveelheid reclame die je rondom dat soort programmaxe2x80x99s ziet. Omdat religieuze cultuur in de wereld en binnen onze eigen grenzen voor conflicten zorgt wil de overheid dat we ook openstaan voor de religieuze cultuur van andere mensen, maar voor andere kanten van die culturen heeft de overheid geen belangstelling, ook niet voor die van de "inheemse cultuur" overigens. Op die manier krijgen we vooral de benauwende kant te zien van culturen en niet de schoonheid en rijkdom ervan. Je kunt je afvragen of het effect daarvan niet is dat het juist conflictverhogend werkt.

Advertenties

Written by Ted

24 april 2011 bij 06:55

Geplaatst in Geen categorie

%d bloggers liken dit: