tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Kip, het meest veelzijdige stukje resistente bacterixc3xabn

Kip Je zou denken dat de overheid onmiddellijk heeft ingegrepen toen bleek dat mensen ziek kunnen worden van de resistent geworden ziekmakers die in kip zitten wegens het veelvuldig gebruik van antibiotica. Maar nee. De belangen van de producenten prevaleren zozeer boven de gezondheid van consumenten, dat de overheid alleen met een wijsvingertje heeft gezwaaid. Maar het is niet slechts de overheid die laks is op dit gebied. Ik las het volgende in de Consumentengids, naar aanleiding van een vraag van een lezer die wilde weten of biologische kip wel of niet vrij is van deze ziekmakers. Tot mijn verbijstering wxc3xa9xc3xa9t de Consumentenbond het niet. Ze wxc3xadllen het wel onderzoeken, maar in al die tijd dat het speelt hebben ze het nxc3xadxc3xa9t gedaan! Ze vinden het testen van elektrische fietsen kennelijk belangrijker.

"Of ESBL ook voorkomt bij bio- en scharrelkippen is op dit moment niet bekend. Maar daar wil de Consumentenbond wel onderzoek naar doen. U heeft gelijk dat bio- en scharrelkippen niet preventief met antibiotica mogen worden behandeld. En deze kippen krijgen minder vaak antibiotica omdat ze over het algemeen gezonder zijn. Maar ze worden dus wxc3xa9l met antibiotica behandeld als ze ziek zijn. Bovendien verspreiden resistente bacterixc3xabn zich makkelijk tussen pluimveebedrijven." 

En hoe zit het met de Keuringsdienst van Waren? Daar hoor je ook niks van. Wie beschermt ons eigenlijk? Niemand, zo blijkt. Misschien betekent dit dat je kip beter geheel uit je menu kunt schrappen.

Advertenties

Written by Ted

26 april 2011 bij 10:06

Geplaatst in Geen categorie

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Goed doorbakken, die kip – daartegen zijn bacterixc3xabn niet resistent. Toch?

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  26 april 2011 at 15:04

 2. Alleen de kip of ook het ei?

  Edwin

  27 april 2011 at 10:16

 3. Tja, dat weet ik niet. In het verleden had je de indruk dat als er van overheidswege iets werd gezegd over de kwaliteit of het gevaar van voedsel, je daar – terecht of onterecht – van op aan kon. Maar dat is niet meer zo. De al of niet verstrengelde belangen van producenten en overheid zijn zo gericht op het vergaren en behouden van inkomsten, dat het belang van gezondheid daaraan ondergeschikt gemaakt is of lijkt. De onbetrouwbare overheid is eigenlijk min of meer gewxc3xb3xc3xb3n geworden. – Er is een reclame van Campina waarin een boer zegt dat melk van eigen bodem een groot goed is, en terwijl je daarnaar kijkt denk je: geef mij misschien maar liever juist zuivel uit het buitenland; dan heb je tenminste nog de kans dat het schoon is.

  Ted

  27 april 2011 at 10:49

 4. Het is sowieso beter om helemaal geen kip te eten, omdat die dieren een vreselijk leven lijden/leiden om ons een kwartiertje een fijn kauwmoment te bezorgen šŸ˜¦
  Zonder vlees is het veel gezonder leven!

  Netty

  27 april 2011 at 12:02

 5. De al of niet verstrengelde belangen van producenten en overheid zijn zo gericht op het vergaren en behouden van inkomsten, dat het belang van gezondheid daaraan ondergeschikt gemaakt is of lijkt.

  Maar ook ziek zijn levert aardig wat inkomsten op. Wanneer alles om geld draait, maakt het een of het ander niet meer uit, gezond zijn of ziek zijn. Zodra de mens van plastic is, kan de dop erop.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  27 april 2011 at 14:40

 6. Het zou me niet verbazen als de overheid inderdaad zo redeneert. Zo gaat het immers ook met roken. Het is heel slecht en op alle pakjes staat dat je er dood van gaat, maar de overheid verdient eraan, dus de overheid steekt er geen stokje voor.

  Ted

  27 april 2011 at 15:02


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: