tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Onderzoek en ontwikkeling moetxc3xa9n af van royalty auteur?

Bartdeprins Soms krijg je op een presenteerblaadje aangereikt hoe uitgevers denken over de inkomsten van auteurs. In het vaktijdschrift voor de boekenbranche Boekblad komt Bart De Prins van uitgeverij Acco aan het woord en die zegt over de momenteel gangbare royalties van 25% bij e-boeken:

'Ik begrijp niet waar de overtuiging vandaan komt dat de kosten voor uitgevers om e-boeken te maken laag zijn en de royalty's op de verkoop dus omhoog moeten. Er doen inderdaad berekeningen de ronde waaruit zou blijken dat de marge hoog zou zijn. Los van het feit dat dit misschien voor een heel klein segment van de beschikbare e-boeken opgaat, zitten in die berekeningen in de regel niet de kosten voor onderzoek en ontwikkeling.'

Frappant aan die redenering is dat deze uitgever van mening lijkt te zijn dat onderzoek en ontwikkeling binnen zijn uitgeverij voor rekening dienen te komen van de auteurs. Het zou wat zijn als omgekeerd auteurs onderzoek en ontwikkeling in hxc3xban bedrijvigheid zouden doorberekenen aan hun uitgever.

Advertenties

Written by Ted

4 mei 2011 bij 08:00

Geplaatst in Geen categorie

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dat is wijs opgemerkt, Ted!

    Netty

    4 mei 2011 at 10:48


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: