tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Mama Kwijt

Zaza Mama kwijt van de Ier Chris Haughton is door een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen gekozen tot Prentenboek van het jaar 2012. De bibliothecarissen hebben een keuze gemaakt uit het aanbod van 2010 en legden weinig belangstelling aan de dag voor prentenboeken van Nederlandse makelij. Ik vind het, eerlijk gezegd, verbijsterend dat zo'n geweldige kans niet wordt gegund aan een Nederlandse prentenboekenmaker. De enige drie Nederlandse auteurs die in aanmerking kwamen waren Mylo Freeman, Mies van Hout en Natascha Stenvert. Criterium was dat er voldoende aanknopingspunten moeten zijn voor interactie met peuters. Kennelijk voorzien Nederlandse prentenboeken daar in onvoldoende mate in. In de afgelopen zes jaren kwam volgens de jury alleen Fiet wil rennen van Noxc3xablle Smit en Bibi Dumon Tak voldoende in aanmerking.


Advertenties

Written by Ted

11 mei 2011 bij 15:13

Geplaatst in Geen categorie

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tja………ik ben zelf groot fan van het werk van Mies!
  We hebben alles van Mies in huis en de peuter hier in huis kijkt en zingt graag met de boeken van Mies mee…..
  maar het boek wat steeds weer voorgelezen moet worden is toch echt Mama kwijt!
  Die moeten we heel erg vaak lezen!
  En eerlijk gezegd vind ik het zelf ook een heerlijk boek.
  Het verhaal is zo mooi,
  en de illustraties zijn echt geweldig!
  De jury heeft helemaal gelijk,
  Mama kwijt verdient het om het prentenboek van het jaar 2012 te zijn,
  proficiat Chris Haugton!

  linda

  11 mei 2011 at 20:27

 2. Van een literaire kinderboekenprijs die als criterium ‘dat er voldoende aanknopingspunten moeten zijn voor interactie met peuters’ hanteert zou ik toch niet te zeer wakker liggen.

  Stefan

  11 mei 2011 at 22:09

 3. Het gaat er niet om dat Mama Kwijt geen goed boek is, want dat is het ongetwijfeld wel. De vraag is of je voor zulke grote projecten, die heel belangrijk kunnen zijn voor onze eigen illustratoren en schrijvers, niet uit eigen aanbod een keuze moet maken. Het is duidelijk dat ik vind dat dat zou moeten, op voorwaarde dat er voldoende kwaliteit is, en volgens mij is die er onder Nederlandse prentenboekenmakers.

  Ted

  12 mei 2011 at 08:15

 4. Ja , je hebt ook wel een beetje gelijk.
  Die kwaliteit is er zeker wel.
  Het zou voor nederlandse prentenboekenmakers natuurlijk geweldig zijn als er alleen boeken van eigen bodem mee zouden dingen, naar het prentenboek van het jaar.
  Wat steun in deze vorm zou niet gek zijn.

  linda

  12 mei 2011 at 09:09

 5. Ik vind het altijd zo heerlijk dat ik hier (en op andere sites) op de hoogte word gehouden. Ik zie hierboven alweer boekjes die er prachtig uitzien en vragen om gelezen en bekeken te worden. Ik zal de andere boeken zeker gaan opzoeken.

  karin

  12 mei 2011 at 10:11

 6. ‘Nederland’ zou zijn eigen kunstenaars veel hoger op de schouders moeten tillen. Niet alleen in de resultaten, maar ook in de aanloop daar naartoe (talentscouting, opleiding), en dat mag wat mij betreft gerust al vroeg beginnen <- bij de jeugd.

  Nu worden er voornamelijk goeie voetballertjes uitgepikt, en met voetbal hebben we internationale faam bereikt. Dat moet met kunst ook kunnen.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  12 mei 2011 at 10:12

 7. Die laatste zin kan ik niet goed plaatsen, Ted. Er zijn in de afgelopen zes jaar toch wel meer Nederlanders genomineerd geweest voor Prentenboek van het Jaar? Alleen al in het jaar dat ikzelf genomineerd was (in 2010, met Tandenpoetsen!) waren er in het rijtje volgens mij al zeven Nederlandse en Vlaamse auteurs te vinden.

  Helga

  15 mei 2011 at 19:21

 8. Genomineerd wel, maar niet goed genoeg bevonden voor Prentenboek van het Jaar.

  Ted

  15 mei 2011 at 19:32

 9. Guido van Genechten heeft twee keer een Prentenboek van het Jaar gehad: in 2010 De wiebelbillenboogie en in 2007 Kleine Kangoeroe. Tel je hem niet mee omdat hij Vlaams is?

  Helga

  15 mei 2011 at 23:17

 10. Dat is juist, Helga.

  Ted

  15 mei 2011 at 23:24


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: