tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Haagse Kinderboekenmarkt naar Kinderboekenmuseum

Overzicht_markt_1 Traditioneel wordt de Kinderboekenweek in oktober afgesloten met de zondagse Kinderboekenmarkt in Den Haag. Tal van kinderboekenauteurs komen in marktkraampjes signeren en dat doen ze om allerlei redenen gratis, onder meer omdat de Kinderboekenweek net een dag eerder is afgesloten, omdat je uitgeverij het je vraagt en omdat je tussendoor leuk kunt kletsen met collegaxe2x80x99s. Maar de laatste jaren is de klad erin gekomen. Uitgeverijen zagen het nut er steeds minder van in en haakten af, schrijvers kozen steeds vaker voor een betaalde opdracht (omdat de Kinderboekenweek sluipenderwijs niet 10 en niet 11, maar 12 dagen is gaan duren, met de zondag er nog bij), de organisatie probeerde in te spelen op het feit dat al die schrijvers gratis kwamen opdraven door ze xe2x80″ voor niks xe2x80″ op te laten treden, maar verzuimde om faciliteiten te crexc3xabren zodat die schrijvers hun werk konden doen, enzovoort. Mede door al die dingen dreigde de Kinderboekenmarkt op te drogen en weg te kwijnen.

Vorig jaar gaf Aad Meinderts van het Kinderboekenmuseum via dit weblog aan dat zijn locatie misschien nieuwe geest kon geven aan het project en blijkens een brief die een aantal kinderboekenmakers kreeg is daarover nu een afspraak gemaakt, want de markt verhuist van het Atrium in het Stadhuis naar het Kinderboekenmuseum en aan de schrijvers wordt gevraagd of ze 16 oktober willen komen.

Uit die brief, die erg karig informeert, blijkt niet of de uitgeverijen meedoen, en dat was natuurlijk de crux: je ging als auteur naar die markt omdat je uitgeverij dat vroeg. Waarom je er nu onbezoldigd heen zou gaan begrijp ik niet. De brief maakt er melding van dat enkele belangrijke schrijvers in principe van de partij zullen zijn, maar dat xe2x80x9cin principexe2x80x9d duidt er volgens mij op dat als er voor die bewuste dag in de tussentijd een betaalde opdracht komt, die zal prevaleren. Voor mij geldt dat ook. Ik ben in principe best bereid om te komen, maar als er een verzoek komt om elders te verschijnen waar wel een honorarium voor beschikbnaar is, heb ik er geen enkele moeite mee om de Kinderboekenmarkt in Den Haag over te slaan. – Dat was natuurlijk ook het fijne van de oude markt: je kon op het laatste ogenblik beslissen om te gaan of niet, en nu probeert de organisatie alvast in mei een toezegging te krijgen voor oktober. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken.

Advertenties

Written by Ted

13 mei 2011 bij 06:24

Geplaatst in Geen categorie

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik heb gevraagd of ze de contracten via de St. Schrijver School Samenleving gaan regelen, maar nog geen reactie ontvangen.

  Hans Hagen

  13 mei 2011 at 15:20

 2. Het is ook volstrekt onduidelijk of de uitgevers nog bij de markt betrokken zullen zijn of niet.

  Ted

  13 mei 2011 at 15:57

 3. Ik kreeg een mail waaruit blijkt dat sommigen denken dat de brief die kinderboekenmakers kregen van Aad Meinderts zou zijn. Dat is niet zo. Hij is van de organisatie van de Haagse Kinderboekenmarkt.

  Ted

  13 mei 2011 at 16:40

 4. Er blijken aardig wat misverstanden te zijn: volgens de organisatie weten uitgeverijen van de verhuizing naar de nieuwe locatie, terwijl enkele uitgeverijen hebben laten weten dat ze er niet over ingelicht zijn.
  De organisatie van de Kinderboekenmarkt heeft laten weten dat slechts xc3xa9xc3xa9n schrijver een voorbehoud heeft gemaakt.

  Ted

  14 mei 2011 at 10:42

 5. Ik ken dit probleem mbt een (boeken)evenement in Haarlem. Ben bij de organistie daarvan betrokken. Er is geen budget/subsidie beschikbaar gesteld om schijvers betaald hun bijdrage te laten leveren. En dus bedel ik me nu al jaren een slag in de rondte met de vraag of men voor de eer, de lol en het goede doel wil komen.
  Het is hartverwarmend om te ervaren hoevelen dat willen doen. Maar ik blijf het een pijnlijk gebeuren vinden. Vandaar dat ik mijn stokje volgend jaar aan anderen overdraag.

  Inge

  15 mei 2011 at 11:07

 6. Goed dat je het dxc3xa9xc3xa9d, Inge!

  Ted

  15 mei 2011 at 19:34

 7. Ik zou nog best voor niks willen komen, maar dat de reiskosten vanuit Noord-Nederland ook nog voor mijn rekening zijn is toch te gek.

  harm de jonge

  18 mei 2011 at 19:01

 8. Het laatste woord is er echt nog niet over gezegd. Ik heb de indruk dat ze te voortvarend en te ondoordacht van start zijn gegaan. Volgens mij zijn er voldoende mogelijkheden en kansen voor de Haagse Kinderboekenmarkt, maar is het een illusie te denken dat het op een andere plek op dezelfde manier door kan gaan als vroeger.

  Ted

  18 mei 2011 at 19:30


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: