tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

The Tree of Life

leave a comment »

Tree_of_life_ver4_xlg Gisteren ben ik naar de film The Tree of Life geweest. Een meer dan twee uur durende film van Terrence Malick. Buiten scheen de zon en ik zat binnen in Tuschinski, en vrij snel werd duidelijk wat het nadeel is van zo'n film in een bioscoop: je moet hem helemaal uitzitten of je loopt voor het slot de zaal uit. Meer keuzes zijn er niet. Terwijl het eigenlijk een film is die je zou willen beleven als een dichtbundel. 
De film is mooi en traag en saai en het verhaal lijkt te zijn ingegeven door de jeugd van de regisseur en het oordeel dat hij zich sindsdien heeft gevormd over het al en het bestaan: wij mensen zijn degenen die zorgen dat de wereld niet het paradijs is dat het had moeten zijn, en die rotte appel zit al in ons als we kind zijn.
Toch is de film zelf het bewijs dat het paradijs niet verloren is. Het meest opmerkelijke aan de film is dat-ie bestáát. Er zijn mensen geweest die veel bewondering verdienen omdat ze hebben besloten om de film mogelijk te maken met tijd en geld en faciliteiten, en als je in de zaal zit ben je je daar de hele tijd van bewust. Bij ons zou zo'n film volstrekt onmogelijk zijn, omdat het gewoon geworden is dat iets commercieel moet zijn als het bestaansrecht wil hebben. – Nou ja, ik chargeer een beetje, maar niet veel.
Zo lang kunst de kans krijgt om kunst te zijn in plaats van handelswaar, blijft er hoop. Die hoop diende zich ook al in het voorprogramma aan: ik zag een aankondiging van een film van Wenders die eraan komt. Die film is ter ere van de Duitse choreograaf Pina Bausch. Een volstrekt oncommerciële balletfilm. Ik kijk er nu al naar uit. Kunst omdat het kunst is. Ja! Ik weet nou al dat ik moet huilen, want dat moest ik bij de balletten van Bausch ook altijd.

Advertenties

Written by Ted

3 juni 2011 bij 08:42

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: