tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

De renovatie (6)

with 2 comments

Dakspanten Gisteren heb ik appelflappen en gevulde koeken uitgedeeld aan de mannen die hier het huis renoveren. Het regende de afgelopen dagen hevig en voor het eerst in twintig jaar lekte het nergens binnen. Echt helemaal nergens! En dat terwijl het dak half open ligt en er twee dakkappellen zijn herbouwd die nog niet eens zijn afgewerkt. Het is te mooi om te denken dat we nu nooit meer lekkages zullen hebben, maar hoop mag altijd en een mooi moment vieren óók.

De renovatie is nu, al met al, twee maanden onderweg. We zijn over de helft. We hopen dat alles klaar is voor de bouwvak begint, want anders blijven de steigers tijdens de vakantie staan.
Aan de ene kant valt alles mee, aan de andere kant valt alles tegen. Het meevallen zit hem vooral in de vorderingen die gemaakt worden; het tegenvallen in het stof door het hele huis, de mannen die erdoorheen lopen, het lawaai dat ze maken, het werk waarvoor ik mijn concentratie niet kan vinden. Schrijf maar eens een mooi gedicht over de stilte in de natuur terwijl ze om je oren staan te timmeren! En het vervelendst zijn de tegenslagen. Dan halen ze een dakpan of pleisterlaag weg en dan komt er weer een nieuw mankement te voorschijn. Zoals het dak. De bedoeling was alleen dat er een nieuwe goot zou komen, maar toen de oude verwijderd werd, bleken de spanten en de balk waarop ze rustten zo rot en vermolmd, dat er onmiddellijk iets aan moest gebeuren. Gelukkig hebben we wel rekening gehouden met onvoorziene kosten, dus voorlopig past alles wel binnen het budget, maar het slinkt zienderogen en als het geld op is, wat dan?

Op de foto zie je dat dak (klik op de foto voor een vergroting). Door lekkages bleken de spanten weggerot, dus het dak moest gestut worden en de houten balken werden vervangen. Dat hebben ze op twee manieren gedaan (zie rechts): bij de dunne spanten hebben ze de onderkant afgezaagd in een L-vorm en er nieuw hout ondergezet. Bij de grote dakspanten hebben ze eveneens een stuk weggehaald, maar daar zijn een soort gasvezelpalen in geslagen, waarna er een bekisting is gemaakt die volgestort werd met epoxy. Op die manier zijn de balken weer hersteld en verstevigd, en opgedroogd ziet dat er grijs uit.

Over honderd jaar, als het huis wederom gerenoveerd wordt, zullen nieuwe mensen waarschijnlijk hoofdschuddend staan kijken naar de primitieve manier waarop in 2011 de problemen zijn opgelost, maar wij van nu vinden het mooi en inventief.

Advertenties

Written by Ted

17 juni 2011 bij 06:17

Geplaatst in Geen categorie

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Misschien moet je een gedicht proberen te schrijven over het lawaai bij timmerwerken?

    Stefan

    17 juni 2011 at 11:54

  2. Mooi om te zien, Ted!

    Jeska

    18 juni 2011 at 20:01


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: