tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Laatste Uit de boekenKast

with 24 comments

Werftheater Gisteren was in het Utrechtse Werftheater de, naar ik heb begrepen, in deze vorm laatste Uit de boekenKast. Voor de veertiende keer traden schrijvers op die een link hebben met homoseksualiteit. Deze keer waren dat Gerbrand Bakker, Marjolijn Februari, Gerard van Emmerik, Karin Giphart en Maartje Wortel. De zaal was prettig gevuld met overwegend homoseksueel publiek, zo'n tachtig vrouwen en tien mannen, en eerlijk gezegd ontging me wat nou de bedoeling was. Ik vroeg me af wat er homo was aan het programma. Geen van de schrijvers las iets voor dat homogerelateerd was. Het leek eerder dat de auteurs bij elkaar waren omdát ze homo of lesbisch zijn, en dat is toch eigenlijk stigmatiserender dan iets doen met het thema. Bakker zei dat homoseksualiteit alleen een thema kan zijn als het geproblematiseerd wordt, en daar had hij natuurlijk gelijk in, maar ook als niet-probleem kwam homoseksualiteit niet aan de orde in de fragmenten die werden voorgelezen. Het onderwerp werd alleen niet genegeerd in een kort gesprek dat de schrijvers na de pauze met elkaar hadden en dat als onderwerp leek te hebben: wij-zijn-wel-homo-maar-aan-ons-kun-je-niks-merken. Dat was misschien ook wel het onzichtbare thema van de avond: homoseksuele schrijvers schrijven niks homoseksueels meer omdat ze het niet willen problematiseren, en zo emanciperen ze "homoseksualiteit" als identiteit en onderwerp eigenlijk uit beeld. Wég. Foetsie. 
De programmaleiding kondigde aan dat dit de laatste Uit de boekenKast was, en dat leek me ook wel het logische gevolg van de opzet zoals die nu is. Als schrijvers op grond van hun geaardheid bij elkaar zijn gezocht, maar ze lezen niks homoseksueels voor, dan zit je naar aapjes te kijken, in plaats van dat je je heerlijk wentelt in het onder elkaar zijn op een avond waarop dóór ons vóór ons wordt voorgelezen. Zelf mocht ik vorig jaar nog een voordracht verzorgen, en misschien had ik het toen niet goed begrepen, maar ik had uitsluitend teksten uitgezocht met iets homoseksueels of lesbisch erin. Ik dacht dat dat de bedoeling was en ik had me er ook op verheugd om als het ware voor eigen parochie te preken. Zo vaak krijg je die gelegenheid niet. Daarom vind ik het jammer dat ze de avond willen gaan veranderen, dat ze voortaan schrijvers willen vragen van wie de geaardheid er niet toe doet en van wie het werk niets te maken hoeft te hebben met homosekualiteit, alleen met kwaliteit. Maar ja, dan onderscheidt het zich niet van andere literaire avonden en is homoseksualiteit als het ware onzichtbaar en onbestaand geworden. Net als vroeger.

Advertenties

Written by Ted

20 juni 2011 bij 05:55

Geplaatst in Geen categorie

24 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoop dat je op Roze Zaterdag in Groningen inderdaad gedichten voorleest waarin homoseksualiteit een rol speelt. En die Gerbrand Bakker heeft ook genoeg hardcore homostukken in zijn romans zitten (waarin homoseksualiteit juist niet geproblematiseerd wordt).

  Coen Peppelenbos

  20 juni 2011 at 10:07

 2. Heb je trouwens gezien dat in het krantje van Roze zaterdag ‘Gerbrand Bakker’ onder jouw foto staat?

  Marthe Kalkhoven

  20 juni 2011 at 10:46

 3. Ja, Gerbrand Bakker vindt het erger dan ik.

  Ted

  20 juni 2011 at 10:57

 4. Hahahahahaha! Maar je zit fout, denk ik. Wij zaten daar meer als uitgeëmancipeerde homo’s en lesbo’s die in hun werk homoseksualiteit als iets doodnormaals, bijna soms als iets ‘organisch’ in hun werk hebben zitten. En, lijkt mij, met die opzet de opzet hebben slinks te infiltreren in de hoofden en harten van de lezertjes. In plaats van barricadeproza te schrijven die hetero’s afstoten kan.

  gerb

  20 juni 2011 at 17:31

 5. Hahahahahaha! Maar je zit fout, denk ik. Wij zaten daar meer als uitgexc3xabmancipeerde homo’s en lesbo’s die in hun werk homoseksualiteit als iets doodnormaals, bijna soms als iets ‘organisch’ in hun werk hebben zitten. En, lijkt mij, met die opzet de opzet hebben slinks te infiltreren in de hoofden en harten van de lezertjes. In plaats van barricadeproza te schrijven die hetero’s afstoten kan.

  gerb

  20 juni 2011 at 17:31

 6. De schrijver is uitgeëmancipeerd, maar ik wil als gay-lezer toch graag over de homoseksuele liefde lezen.

  Coen Peppelenbos

  20 juni 2011 at 17:46

 7. De schrijver is uitgexc3xabmancipeerd, maar ik wil als gay-lezer toch graag over de homoseksuele liefde lezen.

  Coen Peppelenbos

  20 juni 2011 at 17:46

 8. Niet UITgeëmancipeerd maar WEGgeëmancipeerd. Er werd zondagavond op geen enkele manier in hoofden en harten gexefnfiltreerd, maar hoofd en hart werden juist omzeild, wellicht omdat schrijvers die homo zijn niet aangezien willen worden voor homoschrijvers?

  Ted

  20 juni 2011 at 22:29

 9. Niet UITgexc3xabmancipeerd maar WEGgexc3xabmancipeerd. Er werd zondagavond op geen enkele manier in hoofden en harten gexc3xafnfiltreerd, maar hoofd en hart werden juist omzeild, wellicht omdat schrijvers die homo zijn niet aangezien willen worden voor homoschrijvers?

  Ted

  20 juni 2011 at 22:29

 10. Men is een mensch, en die hele homoseksualiteit is zoiets onbelangrijks, maar soms ook wél belangrijk, dat die mensch wel ziet wat er gebeurt. Of niet. Nooit ofte nimmer is de homoseksuele mensch verplicht om wat dan ook uit te dragen. Het moet toch allemaal niet gekker worden!

  gerb

  21 juni 2011 at 00:28

 11. Men is een mensch, en die hele homoseksualiteit is zoiets onbelangrijks, maar soms ook wxc3xa9l belangrijk, dat die mensch wel ziet wat er gebeurt. Of niet. Nooit ofte nimmer is de homoseksuele mensch verplicht om wat dan ook uit te dragen. Het moet toch allemaal niet gekker worden!

  gerb

  21 juni 2011 at 00:28

 12. Homoseksualiteit kon integreren doordat homo’s zichtbaar werden. Het is nu eenmaal moeilijker om een ongefundeerde hekel te hebben aan mensen die je ként. Als homo’s zichzelf uit beeld emanciperen en dus weer onzichtbaar worden, zal ook het begrip weer wegebben. Daarom is het belangrijk dat homo’s blijvend laten zien dat ze bestaan.

  Ted

  21 juni 2011 at 07:03

 13. Homoseksualiteit kon integreren doordat homo’s zichtbaar werden. Het is nu eenmaal moeilijker om een ongefundeerde hekel te hebben aan mensen die je kxc3xa9nt. Als homo’s zichzelf uit beeld emanciperen en dus weer onzichtbaar worden, zal ook het begrip weer wegebben. Daarom is het belangrijk dat homo’s blijvend laten zien dat ze bestaan.

  Ted

  21 juni 2011 at 07:03

 14. Je seksualiteit is iig voor jezelf belangrijk. Dit gegeven delen is soms een keuze. Jammer hierbij vind ik dat een ‘afwijkende seksualiteit’ geregeld als attractie wordt gezien, niet in de betekenis van aantrekkelijk, maar als vermaak, welke recht lijkt te geven op onbegrensde nieuwsgierigheid. Jouw privacy doet er niet toe, vragen staat vrij, ongeacht hoe jij dit beleeft. Na een poging afwijkende seksulateit zo gewoon mogelijk en als niet van belang in een verhaal te verwerken werd ik overvallen met reacties, de rest van het verhaal leek er amper nog toe te doen. Want het is niet normaal, niet geaccepteerd, hooguit getolereerd. Dit lijkt mij voldoende basis voor een bijeenkomst, want ook een gedeelte van de lezers loopt hier tegen aan, of je je als schrijver speciaal tot hen wilt richten of niet.

  Ingrid

  21 juni 2011 at 07:07

 15. Hè ja, ‘barricadeproza’, daar heb ik wel weer eens zin in.

  Inge

  23 juni 2011 at 22:42

 16. Hxc3xa8 ja, ‘barricadeproza’, daar heb ik wel weer eens zin in.

  Inge

  23 juni 2011 at 22:42

 17. Ik ook! Misschien ga ik er eens aan beginnen, toch.

  gerb

  24 juni 2011 at 09:58

 18. Rare avond lijkt me dat, blij dat ik niet ben gegaan. Je zet toch ook geen Surinaamse schrijvers in een zaaltje tijdens de Surinaamse week die vervolgens alleen maar dingen voorlezen waar geen enkele Surinaamse link in zit?

  Jaap

  24 juni 2011 at 11:28

 19. Volgende week Roze Zaterdag in Groningen. Ik mag er komen voorlezen en ik lees uitsluitend homogerelateerde dingen.

  Ted

  25 juni 2011 at 00:46

 20. Waarom vertel je niet over de verbouwing Ted? Je bent immers gewoon een mensch, met een huis, waar een dak op moet 🙂

  Jaap

  26 juni 2011 at 12:53

 21. Wat mij in zo toenemende mate opvalt dat het een patroon begint af te tekenen, is dat er naar heteroseksuele mannen meer gecommuniceerd moet worden over het thema werk en (homo)seksualiteit dan naar heteroseksuele vrouwen.

  Ik heb werkelijk nog nooit een heteroseksuele vrouw iets discriminerends horen zeggen over lesbiennes – daarentegen hoor ik heteroseksuele mannen uitsluitend praten over homoseksuele mannen alsof ze het hebben over een vervuilend vuur.

  Thxe9rxe8se

  28 juni 2011 at 11:11

 22. Wat mij in zo toenemende mate opvalt dat het een patroon begint af te tekenen, is dat er naar heteroseksuele mannen meer gecommuniceerd moet worden over het thema werk en (homo)seksualiteit dan naar heteroseksuele vrouwen.

  Ik heb werkelijk nog nooit een heteroseksuele vrouw iets discriminerends horen zeggen over lesbiennes – daarentegen hoor ik heteroseksuele mannen uitsluitend praten over homoseksuele mannen alsof ze het hebben over een vervuilend vuur.

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  28 juni 2011 at 11:11

 23. Je moet eens kijken naar het nare programma The Pain Game op RTL5. Daarin moeten jonge mensen iets pijnlijks doen als ze een paar vragen niet goed hebben, zoals het afschuren van de huid op de billen, het dulden van schoppen in het kruis, het je laten beschieten met een nietpistool. Al die knullen deinzen daar niet voor terug, maar als ze 15 seconden moeten tongzoenen met elkaar, dan haken ze subiet af. Dat is té erg.

  Ted

  28 juni 2011 at 12:07

 24. Je moet eens kijken naar het nare programma The Pain Game op RTL5. Daarin moeten jonge mensen iets pijnlijks doen als ze een paar vragen niet goed hebben, zoals het afschuren van de huid op de billen, het dulden van schoppen in het kruis, het je laten beschieten met een nietpistool. Al die knullen deinzen daar niet voor terug, maar als ze 15 seconden moeten tongzoenen met elkaar, dan haken ze subiet af. Dat is txc3xa9 erg.

  Ted

  28 juni 2011 at 12:07


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: