tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Pina

with 2 comments

Pina-bausch-cafe-mxfcller Hoewel ik halverwege toch even inzakte, heb ik erg genoten van de film Pina die momenteel in de bioscopen draait. Pina Bausch was een Duitse choreografe die in 2009 overleed en aan wie Wim Wenders nu een film heeft gewijd die in 3D te zien is. Je krijgt een brilletje op waardoor je diepte ziet, maar helemaal vlekkeloos werkt dat niet: het ziet er een beetje toverlantaarnachtig uit en snelle bewegingen vallen uiteen in schokkerige beeldjes. Maar regendruppels lijken de zaal in te vallen en als een danser vooraan staat, dan staat hij ook echt vooraan!

Ik was destijds zo ontzettend onder de indruk toen ik de eerste keer een ballet van Pina Bausch op tv zag, dat ik foto's maakte van het tv-scherm – Café Mxfcller was dat, een ballet waarbij het podium vol stond met stoelen. Tot dan toe was dans in mijn ogen een kunstvorm waarin dansers een mooi en schijnbaar moeiteloos schouwspel stonden neer te zetten, maar bij Bausch leek alles omgedraaid: de dansers dansten als het ware tégen zichzelf, lieten zien hoe moeilijk en zwaar dansen is, en dat werd onder meer getoond aan de hand van veel herhaling in bewegingen, die veel uitputtender ogen en zíjn dan als je bijvoorbeeld in minimal music een melodielijn telkens weer herhaalt. De dansers van Bausch mochten ook gewoon zweten en puffen en hijgen, en soms was dat ook niet raar, want ze gebruikte ook dansers die al met pensioen waren.

Het verbaasde me gisteren dat de filmzaal nagenoeg vol was. En niemand liep tijdens de 100 minuten durende voorstelling weg. Terwijl het toch echt kúnst was en geen entertainment. 

Advertenties

Written by Ted

20 juli 2011 bij 06:05

Geplaatst in Geen categorie

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik wil Pina van Wenders ook graag zien, ben benieuwd…
  En misschien vind je dit interessant om te weten, Café Muller (DVD + klein boekje) is te koop in de boekwinkel waar ik werk: International Theatre and Film Books, Leidseplein. Tis niet goedkoop, maar ja… wel bijzonder.

  Claudia Jong

  20 juli 2011 at 18:36

 2. Ik wil Pina van Wenders ook graag zien, ben benieuwd…
  En misschien vind je dit interessant om te weten, Cafxc3xa9 Muller (DVD + klein boekje) is te koop in de boekwinkel waar ik werk: International Theatre and Film Books, Leidseplein. Tis niet goedkoop, maar ja… wel bijzonder.

  Claudia Jong

  20 juli 2011 at 18:36


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: