tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Dichters in de Prinsentuin 2011

with 10 comments

Vl-peppelenbos Vrijdag was de afsluiting van de veertiende Dichters in de Prinsentuin, een driedaags poëziefestival in Groningen dat zich jaarlijks afspeelt rondom de Prinsentuin. Ik mocht er dit jaar voor de tweede keer bij zijn, en ik vond het best moeilijk. Ik moest me 's middags drie kwartier in de bosjes ophouden en als er mensen langskwamen werd ik geacht te voorschijn te springen om gedichten voor te dragen. Hoe ik dat deed zie je op de foto die gemaakt is door Coen Peppelenbos.

's Avonds droeg ik nogmaals voor, op een terras bij de schouwburg, en het was rillerig koud. Ik had bewondering voor de vrijwilligers en de toeschouwers, die in groten getale waren komen koukleumen en daar niet over klaagden. Behalve een vent met een pijp die zo sikkeneurig was over het feit dat ik mijn door hem gauw ingenomen stoel terug wilde hebben nadat ik had opgetreden, dat hij fingeerde dat ik – au! – op zijn tenen was gaan staan. – De dichters kregen dekentjes en eten en een merkwaardig hotel omdat we niet meer op tijd terug naar huis konden.

Dat hotel heet Het Paleis en het lijkt op een cellencomplex. Het was vroeger een laboratorium en dat hebben ze verbouwd tot een gastenverblijf, maar op een zuinige manier. Als je je terugtrekt in je kamer zit je in een isoleercel van ongeveer twee bij twee meter, zonder tv en zonder haakje om je handdoek aan op te hangen en met een opklapbedje omdat de kamer te klein is om je kont te keren. Gelukkig ben ik maar 1 meter 70, dus ik paste net in de kamer. De mijne was, net als de andere kamertjes, uniek ontworpen door een designer, en dat design was bedoeld om te verdoezelen dat comfort ontbrak. Maar niet geheel! Het hele hotel ademt de sfeer van goedbedoeldheid en sympathie, en dat telt óók. Ik had van te voren gezegd dat ik ontbijt vanaf 9 uur te laat vond en ze hadden daarom alvast een ontbijt voor me in de koelkast gezet, zodat ik zo vroeg als ik wilde kon ontbijten. Dat was fijn.

Ik ben nu twee keer pal achter elkaar in Groningen geweest om gedichten voor te lezen, er links en rechts doorheen gelopen, en het is een verdomd mooie en leuke stad. De studenten zijn op vakantie en daarom is het leeg, zei een mededichter, maar daar klopte niks van. De straten waren vol genoeg. En toen ik zaterdagochtend in alle vroegte terug naar de trein liep waren ze op de Vismarkt marktkramen op aan het zetten voor de Groningers. Potverdorie, dacht ik, wat gezellig is het hier.

Advertenties

Written by Ted

31 juli 2011 bij 00:32

Geplaatst in Geen categorie

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Een venster van bladeren. Wat leuk om daar vanachter gedichten voor te dragen. Zelf ben ik de afgelopen tijd ook een paar keer in Groningen geweest om voor te lezen en te presenteren en ik deel je ervaring: het is een gezellige stad.

  Marlies Verhelst

  31 juli 2011 at 15:36

 2. ‘Leeg’ is een multi-interpretabel begrip. Kom na 15 augustus nog eens in Groningen …

  Het is inderdaad een zeer prettige stad, en waarom heb je niet van tevoren geschreven dat je er naartoe zou gaan – en dat jij een van die Dichters in de Prinsentuin zou zijn?

  Thxe9rxe8se

  1 augustus 2011 at 12:30

 3. ‘Leeg’ is een multi-interpretabel begrip. Kom na 15 augustus nog eens in Groningen …

  Het is inderdaad een zeer prettige stad, en waarom heb je niet van tevoren geschreven dat je er naartoe zou gaan – en dat jij een van die Dichters in de Prinsentuin zou zijn?

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  1 augustus 2011 at 12:30

 4. Tja, dat stond gewoon in de aankondigingen. Op mijn website stond het trouwens ook.

  Ted

  1 augustus 2011 at 12:37

 5. Dan heb ik sowieso iets essentieels gemist, want ik meende dat dit jouw website was, en dat je met die oude niets meer deed, maar hem om bepaalde redenen had laten staan (daar had je eens iets over geschreven).

  Thxe9rxe8se

  1 augustus 2011 at 12:45

 6. Dan heb ik sowieso iets essentieels gemist, want ik meende dat dit jouw website was, en dat je met die oude niets meer deed, maar hem om bepaalde redenen had laten staan (daar had je eens iets over geschreven).

  Thxc3xa9rxc3xa8se

  1 augustus 2011 at 12:45

 7. Ik heb alweer een half jaar een nieuwe website: tedvanlieshout.com en tedvanlieshout.info. De oude bestaat ook nog, maar daar doe ik niets meer mee: http://home.kpn.nl/f2htavl/

  Ted

  1 augustus 2011 at 12:52

 8. Hoi Ted

  Ik vond jouw bijdrage in beide gevallen erg leuk en gezellig en hoop dat dit ook in mijn foto’s van jou naar voren komt. Rolien van de organisatie van de Prinsentuin heeft alvast wat foto’s op de site gezet http://www.dichtersindeprinsentuin.nl/

  Hopenlijk weer tot volgend jaar?

  olaf otto

  7 augustus 2011 at 16:54

 9. Hoi Ted,

  Ben je nog bij de briljante Aldi-Jumbo-combinatie geweest, vlak om de hoek bij je hotel? Dat geeft zo’n hotel natuurlijk ook een meerwaarde!

  Marloes Robijn

  24 augustus 2011 at 01:27

 10. Nee, ik had geen tijd meer voor het zien van alle attracties! 🙂

  Ted

  24 augustus 2011 at 08:41


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: