tedvanlieshout.nu archief

Ted van Lieshout: webarchief

Lesbische dichteressen eruit

leave a comment »

4645417-Betty_Asfalt_Complex_Amsterdam Dinsdag was er een in het kader van Gay Pride door boekhandel Vrolijk georganiseerde literaire avond in het Amsterdamse Betty Asfaltcomplex. De zaal was warm, maar zat aangenaam vol, en er waren zo'n twintig sprekers uitgenodigd. Dat waren er veel te veel; vrijwel niemand kwam tot zijn recht. Voor een enkeling was het zelfs heel vervelend, want doordat men hem als laatste had geprogrammeerd terwijl hij nog terug moest naar Groningen, moest hij halverwege de avond onverrichterzake naar het station.

Ik schreef dat het een literaire avond was, maar dat was het niet. Er werden initiatieven en publicaties besproken die te maken hebben met gedrukte media, en misschien is dat een juistere omschrijving. Het programma werd afgesloten met vier schrijvers van boeken, waarbij niet duidelijk werd wat nou de bedoeling was. Ik dacht dat ik gevraagd was om te praten over homoseksualiteit en literatuur, maar dat kwam hoegenaamd niet aan bod; het zwaartepunt leek te liggen bij het geopperde gegeven dat lesbische schrijvers geen poot aan de grond krijgen, er bij uitgeverijen het eerst uitgegooid worden als het om gedichten gaat, en dat ze hun voldoening halen uit het in leven houden van sympathieke kleine uitgeverijen.

Ik was er behoorlijk verward door, omdat ik echt nooit eerder heb gehoord dat lesbische schrijfsters specifiek onrecht wordt aangedaan. De vraag is: klopt het? Is het waar? Ik kan me wel voorstellen dat literaire uitgeverijen er niet om staan te springen expliciet lesbische poëzie uit te geven die uitsluitend gericht is op lesbische lezeressen, want op die manier wordt de potentiële lezersgroep behoorlijk ingedamd. Maar ik geloof er eerlijk gezegd niets van dat uitgeverijen dichteressen weigeren omdat ze lesbisch zijn of poëzie schrijven vanuit een lesbische identiteit. Maar zeker weten doe ik dat niet. – Het zou interessant zijn om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van discriminatie of dat het een kwestie is van kwaliteit.

Advertenties

Written by Ted

4 augustus 2011 bij 06:18

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: